Na 72. Ljubljana Festival prihaja ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki se je utrdil kot eden najpomembnejših orkestrov v Španiji. S svojo kakovostjo interpretacije in vsestranskostjo repertoarja navdušuje občinstvo po vsem svetu. Na prvem večeru v torek, 23. julija, ob 21.00 v Poletnem gledališču Križank bo nastopil s koncertom, posvečenem opusu Chicka Coree, naslednji večer v sredo, 24. julija, prav tako ob 21.00 v Poletnem gledališču Križank, pa se nam bodo predstavili s koncertom z naslovom Španske noči.

 

Pred kratkim je zasedba ADDA Simfònica Alicante za album Chick Corea Symphony Tribute Ritmo prejela dve nagradi Španske akademije za glasbo (Academia de la Música de España). Gre za tako imenovane španske grammyje, orkester pa so nagradili v kategorijah najboljši jazzovski album in najboljši instrumentalni album. »Leta smo trdo delali, da bi dosegli svoj zvok, in ti nagradi sta zasluženo priznanje predvsem članom orkestra,« je ob povedal Josep Vicent, šef dirigent ADDA Simfònica Alicante.

 

Z albumom Chick Corea Symphony Tribute Ritmo so se poklonili legendarnemu Chicku Corei, ki je bil z nagrado grammy nagrajen kar 27-krat. S skladbami iz tega albuma se bo ADDA Simfònica Alicante predstavil pri nas na koncertu z enakim naslovom. Na odru bodo nastopili še Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter saksofonist in klarinetist Paquito D'Rivera. Slednji je sodeloval z najuglednejšimi ameriškimi orkestri in ustvaril mnogo plošč, ki zasedale vrhove lestvic najboljših jazz albumov. Velja za edinega izvajalca, ki je prejel nagrado grammy tako v kategoriji klasične kot latino glasbe.

 

Na drugem večeru, Španskih nočeh, bo na bandoneon zaigral Fabio Furia, ki je za svoj instrument odprl akademijo v Italiji in redno koncertira ter organizira mojstrske tečaje. Kot uvod v delo Štirje letni časi v Buenos Airesu bo ADDA Simfònica Alicante izvedel plesno skladbo mehiškega skladatelja Artura Márqueza. V nadaljevanju pa bomo slišali andaluzijsko navdihnjeno suito Trirogelni klobuk Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela.

 

Priznani dirigent Josep Vicent, ki bdi nad orkestrom, velja za pionirja v raziskovanju novih oblik poustvarjanja in je sodeloval pri številnih uspešnih odrskih produkcijah ter svetovnih premierah del slogovno različnih umetnikov. Kot pravi: »Izvajanje glasbe dojemam kot umetniško dejavnost in odprt sem za različne vplive. Različne estetike in sloge obravnavam kot elemente, ki lahko navdihujejo drug drugega, in rad uporabljam tehnologijo, da bi glasbo še bolj približal občinstvu. Na koncerte gledam skoraj kot na gledališke predstave.«

 

Priporočamo