Kaj ni lepo, ko znate pripraviti res dobro zelenjavno omako? Splošno prepričanje je, da lahko dobre zelenjavne omake pripravite le na osnovi paradižnikov ali pa s smetano za kuhanje in čeprav so te omake lahko res dobre, včasih paše malo zamenjati. Zato je recept za to omako res vredno imeti. Zapomniti si je treba le pripravo osnove omake, nato pa lahko vanjo dodate skoraj katero koli zelenjavo. Uporabite bučke in buče, grah, gobe, stročji fižol, špinača ali ohrovt, brokoli ali cvetača, šparglje … Ker omaka ni pripravljena s smetano za kuhanje, je tudi bolj zdrava, pa še okus same zelenjave se v smetani ne izgubi! Same pozitivne lastnosti!

Za pripravo osnove omake potrebujete:

olje ali/in maslo

nekaj moke

jušno osnovo ali vodo in zelenjavno kocko

belo vino, ki pa je neobvezno

por ali čebulo ali šalotko in česen

Nato pa dodajte zelenjavo, ki je lahko sveža ali izven sezone zamrznjena (tudi mešanice različne zamrznjene zelenjave so odlične):

bučke in buče

grah

brokoli in cvetače

šparglji

stročji fižol

gobe

špinačo itd.

Kombinacij je ogromno in le na vas je, da se odločite, kako boste zelenjavo pokombinirali.

Nato omako zaključite še z dišavnicami, ki se ujemajo z zelenjavo in po želji še z nekaj naribanega parmezana.

Sedaj, ko veste, kako pripraviti res dobro zelenjavno omako, pa poglejmo še, s čim jo lahko postrežete.

Predlagamo:

pire krompir z navadnim krompirjem, lahko pa ga lahko pokombinirate (dodaje pol krompirja, pol druge zelenjave) s sladkim krompirjem, cvetačo, grahom …

riž

njoke

testenine po želji

polento

kuskus itd.

Poglejte si tudi kratek VIDEO priprave.

Najprej pa še nekaj idej za pripravo odličnih zelenjavnih omak:

1. Cvetačni njoki v kremni omaki s pečeno bučo in brokolijem

2. Kremna lečina omaka s polento 

3. Špageti v kremni arašidovi omaki 

4. Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene

5. Njoki iz sladkega krompirja v nežni smetanovi omaki z brokolijem

Še več odličnih in zdravih receptov

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za pire:

1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g)

200 g navadnega krompirja

sol, poper

1 košček masla

nekaj žlic mleka

Sestavine za grahovo-špargljevo omako:

1 košček masla

1 žlička olja

1 žlica moke

1 manjši por

2 stroka česna

100 g špargljev

0,5 dl belega vina (neobvezno)

4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in zelenjavna kocka)

200 g zamrznjenega ali svežega graha

1 pest sveže mete

sol, poper po okusu

PRIPRAVA

Krompir olupite, narežite na kocke ter skuhajte v vreli in soljeni vodi. Kuhanega odcedite, pustite stati nekaj minut, da odvečna para izhlapi, nato pa dodajte maslo in le toliko mleka, da dobite kremast pire.

Ko date kuhati krompir, začnite pripravljati omako. V kozici stopite maslo in olje, nato pa dodajte por ter premešajte in kuhajte 2-3 minute, da se por zmečka, a ne obarva. Dodajte šparglje, malo posolite in popoprajte, nato pa sesekljan česen in kuhajte še minuto. Nato dodajte moko in premešajte ter kuhajte minuto, da se moka skuha. Dolijte vino in pustite, da izpari. Nato dolijte jušno osnovo in dobro premešajte in ko zavre, dodajte še grah ter kuhajte približno 10 minut, da se šparglji skuhajo, omaka pa zgosti. Omako poskusite, popoprajte in po potrebi dosolite. Še enkrat zavrite.

Najprej postrezite pire, nato omako ter vse okrasite s svežo meto in po želji še z malo popra. Takoj postrezite in uživajte!