Puščavo Atacama na severu Čila vsakih nekaj let v času tamkajšnje pomladi prekrijejo bele in vijolične cvetlice. Tokrat pa se je puščava obravala v zimskem času, kar se ni zgodilo že vrsto let.

 

 

Vzrok za pojav cvetenja v tem letnem času strokovnjaki pripisujejo obilnemu deževju, ki je aprila padel na tem območju. Kot poroča Reuters, je po besedah vodje oddelka za ohranjanje biotske raznovrstnosti pri čilskem državnem gozdarskem podjetju Cesara Pizzara v tem času padlo od 11 do 12 milimetrov padavin. Svoje pa prispeva tudi intenzivna nizka oblačnost, ki vsako noč namoči to sicer zelo suho območje.

 

 

Cvetenje se sicer največkrat pojavi v času tamkajšnje pomladi, ko lahko zacveti tudi do 15.000 kvadratnih kilometrov puščave. Pizzara pa ocenjuje, da na vrhuncu cveti več kot 200 različnih vrst.

Puščava Atacama redkeje zacveti v času tamkajšnje zime. Tokratne razmere pa so po njegovih besedah najbolj ugodne za vijolično cvetlico cistanthe grandiflora oziroma pata de guanaco, ki skorajda ne potrebuje vode.

Pojav cvetenja sedaj v velikem številu privablja tako turiste kot botanike. Medtem ko strokovnjaki še ne vedo, ali je neposredno povezan s podnebnimi spremembami ali vremenskima pojavoma, El Nino in La Nina.

Priporočamo