Tradicionalno festivalsko dogajanje Prešerno poletje bo z več kot 150 dogodki, ki jih bo pripravilo 25 različnih organizacij, do konca septembra v gorenjsko prestolnico vnovič privabilo množice gostov z vseh koncev države in tujine. Za prešerno vzdušje bodo tudi letos poskrbeli z glasbenimi in zabavnimi dogodki, kulturno-umetniškimi festivali, športnimi prireditvami in kulinaričnimi presenečenji.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj (ZTKK) Klemen Malovrh je na pragu začetka festivala povedal, da imajo v Kranju zadnja leta od junija pa do sredine septembra vselej polne nastanitvene zmogljivosti: »Nočitve v Kranju so v tem času razprodane, predvsem pa nas veseli, da imamo čedalje več obiska 'pravih gostov' – ne le tranzitnih, ampak tistih, ki dejansko podoživijo našo destinacijo in izkoristijo naša turistična doživetja, kot so denimo obisk kranjskih rovov, ogled jamskega laboratorija SOS Proteus, posvečenega ohranjanju človeške ribice, ogled zvonika cerkve svetega Kancijana in druga.«

Po Malovrhovih besedah so bili prav lanski bogat kulturni, glasbeni in kulinarični utrip ter številni organizirani dogodki zaslužni za rekordni obisk Kranja po predkoronskem letu 2019. »Imeli smo največ gostov doslej, vsaj takšne sezone, kot je bila lani, ali še boljše, pa se nadejamo tudi letos. Lani smo imeli tudi veliko srečo z vremenom in smo odpovedali zelo malo dogodkov. Upamo, da nam bo vreme naklonjeno tudi letos.«

Intenzivno iščejo investitorje v kamp

Direktor ZTKK je še pojasnil, da med tujimi gosti v Kranju zadnja leta poleti prevladujejo Nemci, veliko je tudi Madžarov, Italijanov in gostov iz držav nekdanje Jugoslavije, medtem ko z azijskih trgov opažajo največ Korejcev in Kitajcev. Kljub porastu turističnega obiska pa imajo v Kranju na voljo le približno 1100 postelj za turiste, kar je v poletnem času odločno premalo. Ob kroničnem pomanjkanju turističnih namestitev zato v gorenjski prestolnici zadnja leta pospešeno iščejo rešitve za ureditev kampa v bližini mestnega jedra, kjer bi lahko turisti prenočili in se od tam peš odpravili na ogled mestnih znamenitosti.

»Ogromno ljudi želi kampirati, čeprav kamp že dolgo ni več najcenejša namestitev. Povpraševanja tujih turistov je veliko, zato intenzivno iščemo investitorje, ki se jim bo naložba v kamp v Kranju zagotovo izplačala,« je še poudaril Klemen Malovrh.

Na odru letnega gledališča in vrtu gradu Khislstein ter na kranjskih trgih bodo sicer v okviru letošnjega festivala med drugimi nastopili Dan D, Maja Keuc, Nina Pušlar, Crvena jabuka, Severa Gjurin, Magnifico, Žan Serčič, Niet, Avtomobili, Maraaya, Vlado Kreslin, Tabu in Gibonni, medtem ko bo za odprtje koncertnega dogajanja 7. junija poskrbela skupina California. Od 21. avgusta do 28. septembra bo dogajanje v znamenju festivala sodobne fotografije Kranj Foto Fest, športni navdušenci pa bodo na svoj račun prišli 7. in 8. septembra, ko bodo v Kranju v duhu dirke po Francij organizirali kolesarski festival L'Etape Slovenia. Sobota bo namenjena družinskemu in otroškemu netekmovalnemu kolesarjenju, v nedeljo pa se bodo po razgibanih cestah Gorenjske pomerili izkušenejši kolesarji. 

Priporočamo