Morda tudi je. Neil Armstrong je iz vesolja videl morebiti najbolj svojevrsten pojav na našem planetu. Prostranstvo Salar de Uyuni obsega več kot 10.000 kvadratnih kilometrov – takole čez palec za polovico Slovenije – in je z vseh strani obdano s štiri-, pet- in šesttisočaki. Tudi puščava Uyuni je skoraj dvakrat višje kot vrh Triglava. Četudi na slabih 4000 metrov nadmorske višine, je Uyuni na jugu Bolivije povsem ravna pokrajina. Tla pa kot snežna odeja prekriva debela in trda plast grobe soli, ki se v vse smeri neba razprostira onkraj pogleda očesa, v dozdevno neskončnost, vse do horizonta, ki se ukrivlja v daljavi, ali do gore na obronku puščave. V največji slani puščavi na svetu je 10 milijard ton soli.

Surova naravna igra mrzlega zraka in žgočega visokogorskega sonca ter meglice naredi atmosfero mistično. Med deževnim obdobjem, od novembra do aprila, je slanica povsem prekrita z nekaj centimetri deževnice, ki kot ogromno ogledalo zrcali vse nad seboj. V suhem obdobju sol razpoka na navidezno enakomerne geometrijske like. Iz vesolja je morda videti kot ogromen list papirja s karirastim vzorcem.

Salar de Uyuni seveda ni poseljena, je pa zelo obiskana. Je najpomembnejša bolivijska turistična destinacija. Še vedno je brez vsakršne infrastrukture, le tisoče džipov na štirikolesni pogon, ki prevažajo popotnike in turiste, riše ravne črte po slanišču. Na obronkih puščave životarijo hoteli, narejeni povsem iz soli, samevajo vasice z nekaj deset prebivalci in zgodbami o tem, kako so tamkaj propadli zadnji tradicionalni »saleros«, solinarji. Leta 2009 se je Uyuni proslavila tudi z dirko Dakar in kasneje s klavrnim turističnim poskusom jezdenja na stari slavi, ki pa se ni obnesel. Le še zaprt hotel je propadajoč spomenik nekega dogodka sredi puščave.

Bolivija, ki se s socialistom Evom Moralesom na oblasti še bolj ali manj uspešno upira pastem kapitalizma in globalizacije, ostaja najrevnejša država Južne Amerike. Ni je niti med pomembne

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra