Za pomoč pri reševanju Agrokorjevih težav v Srbiji so Rusi prosili srbskega tajkuna Miroslava Miškovića, je poročal srbski časnik Novosti.

Po njegovih navedbah za prevzem Agrokorjevih poslov ni zanimanja, zato so se upniki odločili, da največjo hrvaško zasebno družbo najprej sanirajo. Ena od hitrih možnosti, ki se omenja, je postavitev profesionalnega menedžmenta. Agrokorjevi posojilodajalci, tako iz vrst Rusov kot Američanov, pa ocenjujejo, da je le Miškovićeva menedžerska ekipa sposobna srbske družbe v lasti Agrokorja – Mercator S, Idea in Rode – spraviti spet na zeleno vejo. Ker je dober prijatelj Ivice Todorića, je Mišković sprva zavračal, da bi sploh razpravljal o Agrokorjevih problemih, vendar naj bi se premislil, po poročanju Novosti pa mu menda prija, da se vrne v velike posle.

Mišković je sicer pred leti prodal srbsko trgovsko verigo Maxi za 932 milijonov evrov belgijskemu Delhaizu. V Sloveniji je najbolj poznan po spodletelih načrtih gradnje ogromnega trgovskega centra poleg športnega parka Stožice, trenutno pa v središču Ljubljane gradi hotel s petimi zvezdicami.

Novi hrvaški zakon: možnost uvedbe posebne uprave

Medtem pa so znani obrisi posebnega zakona, ki ga je hrvaška vlada pripravila za vsa večja podjetja z najmanj 8000 zaposlenimi in več kot 7,5 milijarde kun (približno milijardo evrov) dolgov. Kot je razkril hrvaški časnik Jutarnji list, zakon med drugim predvideva uvedbo posebne uprave, ki jo bo imenovala hrvaška vlada, leto dni po njenem imenovanju pa ne bo mogoče sprožiti stečajnega postopka družbe, ki se je znašla v finančnih težavah.

Kot so pred dnevi poročali hrvaški mediji, naj bi po izračunih ruske Sberbank, največje posamične upnice, v prihodnjih treh mesecih Agrokor za likvidnost potreboval 364 milijonov evrov, vendar bodo ta sredstva odobrena v primeru zagotovil, da noben dobavitelj ne bo zahteval Agrokorjevega stečaja. S sprejetjem interventnega zakona, pri katerem je podpredsednica hrvaške vlade in gospodarska ministrica Martina Dalić pred dnevi zanikala, da ga pripravljajo ravno zaradi Agrokorja, bo tej zahtevi zadoščeno. Novi zakon bi bil lahko sprejet že na četrtkovi seji vlade.

Potem ko so se ključni Agrokorjevi dobavitelji v preteklem tednu sestali s predstavniki hrvaške vlade, so se včeraj srečali z vodstvom družbe z lastnikom in predsednikom uprave Ivico Todorićem na čelu. Po sestanku so iz Agrokorja sporočili, da bodo naredili vse, da se interesi dobaviteljev zaščitijo. Po zadnjih javno dostopnih podatkih je Agrokor konec septembra lani dobaviteljem dolgoval več kot dve milijardi evrov.