Odkar je v javnosti odjeknila novica, da ima Agrokor resne težave s prezadolženostjo, je hrvaška vlada večkrat poudarila, da je Agrokor zasebno podjetje ter da morajo njegov lastnik Ivica Todorić in uprava poiskati izhod iz krize poslovanja. Hkrati pa je izpostavila tudi, da ne bo stala križem rok, če bi tudi največji upniki koncerna izgubili nadzor nad dogajanjem.

Vlada ima tako pripravljen osnutek zakona, ki bi ga uveljavila kot skrajni ukrep, če bi se razmere v koncernu naglo poslabšale, so za Jutarnji list potrdili neimenovani viri blizu vlade. Agrokor je največji hrvaški trgovsko-živilski koncern in je tako tudi eden najpomembnejših igralcev v kmetijski, živilskopredelovalni in trgovski dejavnosti v regiji.

Hrvaška vlada pozorno spremlja dogodke v Agrokorju, podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić pa se je v začetku tedna srečala s predstavniki dobaviteljev in jim dala vedeti, da jih vlada v njihovih prizadevanjih podpira. Prav na njeno pobudo naj bi se Todorić v ponedeljek srečal s hrvaškimi dobavitelji, danes poročajo hrvaški mediji.

Potem ko so največje upnice hrvaškega koncerna Agrokor, to so banke, v največji meri ruski Sberbank in VTB, v sredo ocenile, da Agrokor v prihodnjih treh mesecih potrebuje 2,7 milijarde kun (365 milijonov evrov) za zagotavljanje likvidnosti, naj bi Sberbank predstavila pogoje za nadaljnje financiranja.

Kot navaja časnik, naj bi od vlade zahtevala zagotovila, da Agrokor ne bo končal v stečaju, od dobaviteljev, da bodo nadalje oskrbovali Agrokorjeve trgovine in z njim sklenili dogovor glede starih terjatev, od hrvaških bank refinanciranje Agrokorjevih obveznosti, od Agrokorjevega lastnika Todorića pa soglasje k predlogu prestrukturiranja družbe in k ostrim varčevalnim ukrepom.