Nogometaši Olimpije so prepustili vrh prvenstvene lestvice največjemu tekmecu iz Maribora. Ljubljančani so v Novi Gorici iztržili neprepričljiv remi, Maribor pa ni imel večjih težav z odpisanimi Radomljami. Domžalčani so bili znova razigrani v Kidričevem.

Srebrnič o dvigu iz pepela

Olimpija je sicer nadaljevala serijo brez poraza v novogoriškem Športnem parku, ki so jo podaljšali do šeste tekme, a z razpletom vseeno ne morejo biti zadovoljni, saj v prvem polčasu niso izkoristili premoči in dotolkli v tem delu sezone zelo skromne Gorice. »Dovolili smo, da so nam Goričani vsilili svoj način igre, zamujali smo v dvobojih, kar je pripeljalo do prekrškov in prekinitev, iz katerih so bili gostitelji vse nevarnejši. Ko si več na svoji polovici, ko rešuješ prekinitve, tudi prave igre ni več,« je razgrnil svoje misli trener Luka Elsner.

Zaradi drsenja po lestvici je pravzaprav podobno vzdušje tudi v domačem taboru. Gorica je sicer po treh porazih znova priigrala točko, a na novo domačo zmago čaka vse od konca avgusta, ko je s 3:1 odpravila Domžale. Samo ena zmaga na zadnjih desetih tekmah, pa še ta v Radomljah, je v vseh pogledih neprijetno breme. »Navajen sem takšnih situacij, preživel sem že slabše stvari. Mislim, da se vseeno vidi naše delo, saj smo tudi to tekmo odigrali na solidni ravni. Ekipo smo dvignili iz pepela, v katerem se je znašla pred osemnajstimi meseci, ko smo bili v kvalifikacijah za obstanek, in potrebnega je nekaj več potrpljenja,« je prepričan goriški trener Miran Srebrnič.

Olimpija je sicer povedla po prestreženi podaji in akciji Klinarja, ki je ostro podal pred vrata, kjer je Benko zadel z atraktivnim strelom z glavo. Ker Ljubljančani tudi v nadaljevanju niso popuščali, goriške napade pa razbijali daleč od svojega kazenskega prostora, se je zdelo, da se bodo sprehodili do dvanajste letošnje zmage. Drugi polčas je popestrila navijaška skupina Green Dragons s pravim ognjemetom in nekajminutno prekinitvijo tekme. Ko se je dim razkadil, se je Gorica začela še odločneje pobirati in pritiskati proti vratom Roka Vodiška, kjer je deset minut pred koncem usodno počilo. Po podaji iz kota je najprej streljal Grudina, ljubljanski vratar je žogo odbil, iz bližine je nato Miran Burgič zadel okvir gola, ljubljanski kapetan in novopečeni reprezentant Antonio Delamea Mlinar pa je bil na golovi črti neuspešen in je vrtinčeno žogo zabil v svojo mrežo.

Komur koli je bil namenjen ognjemet, očitno je pomagal Goričanom. »Ognjemet nas ni dodatno podžgal, je pa bila prekinitev tekme dobrodošla v smislu, da smo si malce oddahnili in povezali naše vrste za nov pritisk na ljubljansko obrambo,« je enega od vidikov derbija izpostavil Miran Burgič. »Dvomim, da je bilo v njem kakšno poživilo,« je še dodal med smehom, ko smo se pošalili, ali so morda začutili dodatno energijo, ko je na igrišče legel dim gorečih bakel. Nekdanji Goričan v ljubljanskem dresu Etien Velikonja je delil mnenje celotne ekipe: »Nismo zadovoljni s točko, a moramo priznati, da je bila Gorica v drugem polčasu boljša in v končnici celo bliže zmagi.«

Mariborski niz traja od avgusta

Maribor pričakovano ni imel težav proti zadnjeuvrščenim Radomljam (3:0), ki na sedemnajstih tekmah sploh še niso zmagale. Radomljani so v tej sezoni odpustili že dva trenerja (Dejan Djuranović in Jani Žilnik), zato je tekmo vodil angleški strokovnjak Dave McDonaugh. Z dvema goloma se je izkazal mariborski vezist Aleks Pihler, vijolične pa je v vodstvo popeljal Marko Šuler. Mariborčani so ostali neporaženi tudi na svoji enajsti prvenstveni tekmi, brez točk so nazadnje ostali avgusta proti Aluminiju. »Popolnoma zasluženo smo zmagali. Zadetke smo dosegali v pravem trenutku, naša zmaga pa bi lahko bila še višja. Na zahtevnem igrišču nam je malo drselo, a smo dobro nadzorovali igro. Za prvo mesto bo boj do konca. Mi smo na uspešni poti, ki jo želimo nadaljevati,« je trener Darko Milanič komentiral dvestoto mariborsko zmago v prvi ligi.

Domžale niso imele nobenih težav v Kidričevem, od koder so se vrnile z visoko zmago s 4:0. Z enakim izidom so Celjani premagali Velenjčane, medtem ko je tekma med Krškim in Koprom zaradi razmočenega igrišča trajala le dobrih 61 minut, kar je glede na pravilnik NZS dovolj časa, da je obveljal izid 0:0.