FC Koper se je zaradi nepreglednega poslovanja znašel v negotovem položaju. Usoda tradicionalnega prvoligaša visi na nitki, saj je ena od možnosti tudi stečaj kluba in selitev v najnižjo ligo.

Pod vprašajem kredibilnost lige

Potem ko je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo začetek poenostavljene prisilne poravnave, s katero se je Koper skušal izogniti poplačilu skoraj vsega dolga v višini 3,5 milijona evrov, je klub nedavno padel v roke prisilnega upravitelja Matije Vičarja. Pomembno besedo na Bonifiki je prevzel poslovnež in eden največjih upnikov kluba Milan Mandarić, ki je na okrožnem sodišču v Kopru prvi uspel s predlogom za začetek prisilne poravnave. Mandarićev vpliv v FC Koper med drugim vzbuja resen pomislek o kredibilnosti prve slovenske nogometne lige, saj je srbski mecen že leto dni in pol tudi predsednik NK Olimpija, torej neposrednega koprskega konkurenta, kolektiv z Obale pa lahko potopijo prav Mandarićeve visoke terjatve.

Koprska saga se bo vlekla še dolgo, saj morajo upniki do 12. decembra najprej prijaviti terjatve. Spomnimo, v nedokončanem postopku poenostavljene prisilne poravnave je največ prahu dvignil več kot dvomilijonski morda fiktivni dolg do neznanega podjetja Swiss Sport Agency iz davčne oaze na Maršalovih otokih sredi Tihega oceana. Agencija je na Bonifiko že v minuli sezoni v nenavadnih poslovnih okoliščinah pripeljala petnajst nogometašev, vrtoglava pogodba pa je koprski klub pahnila na rob preživetja. Sumi o dvomljivem poslovanju so se okrepili predvsem lani jeseni, ko so mediji začeli namigovati, da je glavno besedo v FC Koper prevzel dolgoletni župan Boris Popovič, ki je uradno sicer postal tiskovni predstavnik kluba.

Valenčič postregel s protislovji

Konkretnih odgovorov o zapletenem koprskem vozlu ni dala niti izredna skupščina, na kateri je predsednik kluba Valter Valenčič v 45-minutnem monologu postregel s številnimi protislovji. Najbolj je odmevala njegova izjava, da Milan Mandarić sploh ni upnik kluba, saj da je pred leti deloval izključno kot mecen. »Nepojmljivo je, da Mandarić zdaj zahteva denar, ki ga je posodil klubu,« je omenil Valenčič in zatrdil, da koprski dolg do podjetja Swiss Sport Agency ni fiktiven, kar bodo dokazali na sodišču. Odločno je dejal, da koprska uprava ne bo odstopila, saj »ni kradla«, obenem pa je pristavil, da nihče ne bo uničil kluba. Po njegovem niti prisilni upravitelj Matija Vičar nima pristojnosti za vodenje poslovnega dela kluba, kar v praksi glede na začetek prisilne poravnave ne drži. Ob koncu nagovora je Valenčič dočakal še gromek aplavz članov prvega moštva in trenerjev, ki so z zanimanjem prisluhnili njegovim besedam. Župan Popovič se skupščine ni udeležil.

O dejanskem obstoju dolga bo najprej presojal upravitelj Matija Vičar, ki ga je kot upnik predlagal Milan Mandarić. Predsednik Olimpije je v včerajšnjem odprtem pismu zatrdil, da koprske težave niso nastale kot posledica njegove želje ali volje. »Nikdar nisem bil in tudi ne bom ovira za obstoj FC Koper. V preteklosti sem storil veliko pozitivnih stvari za klub, ki mu v prihodnje želim veliko sreče in športnih uspehov,« je zapisal Milan Mandarić in obljubil, da je bila to njegova zadnja izjava za javnost v povezavi z dogajanjem na Bonifiki.

V koprskem klubu se je v zadnjem obdobju začelo zatikati tudi pri izplačevanju plač za igralce, vendar je Valenčič povedal, da ima pisarna zagotovljena finančna sredstva do konca sezone. Medtem klubu zaradi finančne nediscipline grozi tudi odvzem do največ 15 točk v prvenstvu, pod vprašajem je tudi pridobitev licence za prihodnjo sezono. Še največ preglavic pa prvoligašu z Obale kajpada povzroča prisilna poravnava, ki bi lahko razgalila nekatere doslej skrite podrobnosti o poslovanju kluba, saj bo sodišče podrobno preverilo izvor večmilijonskega dolga.