Tekmovalni premor v nogometni ligi prvakov in evropski ligi so po vsej Evropi izkoristili za igranje tekem v domačih prvenstvih in pokalih. Od slovenskih nogometašev, ki si kruh služijo v tujini, je že v torek na zelenico stopil član Bayerja Leverkusen Kevin Kampl in v drugem krogu nemškega pokala prejel bolečo zaušnico na gostovanju pri Lotteju. Četrtouvrščeno moštvo tretje nemške lige je Bayer izločilo iz tekmovanja po streljanju enajstmetrovk (4:3) ter s tem še dodatno poglobilo krizo lekarnarjev, ki so v mesecu oktobru še brez zmage, v prvenstvu pa so nazadovali na 11. mesto.

»Čeprav smo dvakrat povedli, nam ni uspelo zmagati. Nasprotniku smo dovolili, da se je vrnil v igro,« je bil kritičen pomočnik trenerja Markus Krösche. Šestintridesetletnik je ob robu igrišča nadomeščal svojega šefa Rogerja Schmidta, ki je bil na zadnji ligaški tekmi proti Hoffenheimu zaradi žaljenja glavnega sodnika kaznovan s prepovedjo vodenja dveh tekem in denarno globo v višini 15.000 evrov. Obračun proti Lotteju je bil tako primoran spremljati kar na klubskem avtobusu prek tabličnega računalnika.

Tretjeligaš je bil v pokalu previsoka ovira tudi za Romana Bezjaka in njegov Darmstadt, ki je z 0:1 izgubil pri FCA Waldorfu. Reprezentančni napadalec je v igro vstopil na začetku drugega polčasa, vendar pa soigralci tudi z njegovo pomočjo niso mogli zrežirati preobrata. Borbeni Korošec, ki v svoji ekipi nima vloge prve špice, temveč igra pretežno na desnem krilnem položaju, na svoj prvi zadetek za klub tako še vedno čaka.

Vse prej kot lahko nalogo sta v pokalnem tekmovanju proti na papirju veliko lažjemu tekmecu imela trenerja Rijeke in Hajduka Matjaž Kek in Marijan Pušnik. Varovanci nekdanjega selektorja slovenske izbrane vrste so gostovali pri vodilni ekipi hrvaške druge lige Rudešu in si v eni najbolj razburljivih tekem letošnje sezone rešili kožo šele v podaljšku. Hrvaški podprvak je v drugem polčasu, potem ko je sodnik domačim dosodil kar tri najstrožje kazni, zapravil prednost treh golov, a na koncu vseeno zmagal s 5:3 in se uvrstil v četrtfinale. »Na tekmi, kot je bila ta, na koncu šteje le zmaga. Kljub vsemu cirkusu z enajstmetrovkami se nam drugi polčas, ki nam ne more biti v ponos, ne sme ponoviti,« je dejal Matjaž Kek.

Napredovanje so si na gostovanju pri drugoligašu Solinu priigrali tudi nogometaši Hajduka. Splitčani so po prvem polčasu zaostajali z 0:1, v drugem pa le strli odpor tekmeca in zmagali z 2:1. »Nepredstavljivo se mi zdi, da zaradi egoizma ne odigramo tako, kot smo dogovorjeni. Igralci morajo teči eden za drugega, ne pa da se prepirajo. Mučili smo se, naša igra nam nikakor ne more biti v čast,« s kritikami na račun svojih igralcev ni skoparil Marijan Pušnik in priznal, da je bilo med polčasom v slačilnici Hajduka nadvse pestro. »Bolje, da niste slišali, kaj sem jim dejal. Moral sem vpiti, da sem jih prebudil,« je sklenil Slovenjgradčan.