Ko je vse kazalo, da se bo slovenska nogometna reprezentanca v miru in idili na Gorenjskem pripravljala na tekmi s favoritoma skupine Slovaško in Anglijo, je počilo znotraj nje z odpovedjo enega izmed nosilcev igre Kevina Kampla. 25-letni reprezentant, ki je bil rojen in nogometno vzgojen v Nemčiji, je v ponedeljek selektorju Srečku Katancu poslal SMS-sporočilo , da se zaradi utrujenosti ne more udeležiti teh dveh tekem. »Poslal sem mu SMS-sporočilo, naj me pokliče, a odziva ni bilo, nikomur se ni javil. Ker je v enem mesecu odigral devet tekem, je verjetno preutrujen. Če bi prišel v takšnem stanju, kot je trenutno, nam ne bi veliko pomagal,« je po včerajšnjem treningu povedal Srečko Katanec. Medtem je Kampl treniral s svojim klubom Bayerjem v Leverkusnu in na fotografijah, ki jih je objavil nemški Bild, je resnično deloval utrujen in izžet.

Ko je prišlo do odpovedi Kampla, so jo mnogi razumeli kot bojkot Katanca, ki ima vse manjšo podporo navijačev. »SMS-sporočilo sem poslal zato, ker ne govorim stoodstotno slovensko. Tako sem se želel izogniti nesporazumom in zmedi. O vsem sem obvestil tudi našega predsednika Čeferina, ki je zdaj na čelu Uefe,« je v pogovoru za časnik Express iz Kölna povedal Kevin Kampl in dodal: »Resnično sem utrujen. V zadnjih tednih je bila obremenitev zelo velika, zato potrebujem premor. Pred dnevi sem imel še težave z zobmi. Rekel sem si, da moram poslušati svoje telo in ostati v Leverkusnu, ker je to najboljše za moje zdravje in za klub.«

Javna skrivnost je, da Kampl ni zadovoljen z igralnim položajem v reprezentanci. Veliko bolje kot na levi strani zvezne vrste se počuti v njenem osrčju v vlogi zadnjega vezista, kjer je veliko pri žogi, narekuje ritem in gradi igro. Tudi v svojem klubu Bayer Leverkusen precej bolje igra v vlogi defenzivnega vezista, v kateri je na vsaki tekmi med najboljšimi, kot na krilnem položaju. Na zadnji reprezentančni tekmi v Litvi se je Kampl v drugem polčasu samovoljno z boka preselil v osrčje zvezne vrste. Ima sloves igralca, ki je vedno s strastjo, ponosom in srcem igral za Slovenijo in bil najglasnejši pri prepevanju himne. Čeprav je bil rojen v Nemčiji, kjer z izjemo treh sezon pri Salzburgu ves čas tudi živi, sploh nima nemškega državljanstva, ampak le slovenskega. Doslej si je tako želel uspeha reprezentance, da je zanjo igral celo poškodovan s pomočjo injekcij, ko bi marsikdo hodil z berglami, in si nakopal težave v klubih, ki so ga plačevali.

Odpoved Kampla 48 ur po zadnji klubski tekmi in devet ur potem, ko se je že začela reprezentančna akcija, je še toliko bolj presenetljiva, ker je ves čas poudarjal, da si želi s Slovenijo nastopiti na velikem turnirju, pred člansko vrsto pa sta dve morda že odločilni tekmi za pot na svetovno prvenstvo v Rusiji 2018. »S selektorjem nisem v sporu. Občasno sicer prihaja do različnih mnenj, na splošno pa imava dobre odnose. Presenečen bom, če za naslednjo reprezentančno akcijo ne bom dobil vabila,« je dodal Kampl, eden najboljših vezistov v bundesligi in zvezdnik slovenske reprezentance, kakršen je bil nekoč Zahović. Prav z zvezdniki ima Katanec pogosto težave. V zlati generaciji je bil to Zlatko Zahović, v sedanji Josip Iličić, ki je kar prek predsednika Čeferina sporočil, da ne bo igral za Slovenijo, dokler bo selektor Katanec, pa si je nato premislil.

Zaradi poškodbe stegenske mišice slovenskega napada ne bo vodil Robert Berić, zato sta kandidata za konico napada Roman Bezjak in Milivoje Novaković, vrzel pa lahko zapolni tudi Iličić. Težave imajo tudi sobotni tekmeci Slovaki. Miroslav Škrtel (Fenerbahče) ne sme igrati zaradi izključitve proti Angliji. Peter Pekarik (Herta Berlin), Norbert Gyomber (Pescara) in Viktor Pečovsky (Žilina) so poškodovani. Vladimir Weiss, ki igra v Katarju, je bil izključen iz ekipe, ker je odklonil test alkoholiziranosti, ko ga je policija v nedeljo ustavila v Bratislavi. To ni bila prva težava z alkoholom sina nekdanjega selektorja Slovaške.