Slovenci so priprave na kvalifikacijski tekmi za SP s Slovaško v soboto in Anglijo v torek v Stožicah (obakrat začetek ob 20.45) začeli z novim hišnim redom, ki pa se ni pokazal za najbolj posrečenega. Zbor reprezentance se ni začel s tradicionalnim opoldanskim druženjem igralcev z mediji, ampak je bila ta aktivnost preložena na večer po prvem treningu. Uradna obrazložitev za nepričakovano odločitev Srečka Katanca le dve uri pred dogodkom je bila, da je bila opoldne v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju zbrana le peščica izmed 25 nogometašev. Hotel Kokra bo očitno hermetično zaprt, saj se je vse dogajalo v bližnjem nacionalnem nogometnem centru po strogem protokolu vrstnega reda pogovorov in gibanja.

Kot vse kaže, se je Katanec najprej pogovoril z igralci, potem ko reprezentančni tabor ni bil najbolj zadovoljen s poročanjem medijev po remiju v Litvi. Če so igralci običajno na igrišču že nekaj minut pred napovedano uro začetka vadbe, je bilo včeraj drugače, saj so prišli šele nekaj minut po njej. Le 14 jih je vadilo na polno in takoj je bilo opazno, da je Valter Birsa v odlični formi, Milivoje Novaković pa je bil strelsko učinkovit. Peterica je idilično sončno pozno popoldne preživela v fitnesu, preostali v hotelu, medtem ko Kampl in Skubic še nista dopotovala na Gorenjsko.

Prvi je v domovino v začetku minulega tedna priletel branilec kitajskega Henana Miral Samardžić in imel tako dovolj časa za prilagajanje na šesturno časovno razliko. Ker je Slovenija z Litvo remizirala, ni več veliko prostora za spodrsljaje v boju vsaj za drugo mesto, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Slovaška je prvo tekmo z Anglijo izgubila z 0:1 s prejetim golom v 95. minuti, zato bosta obe pod še večjim pritiskom. Čeprav je Slovaška na Fifini lestvici na 28. mestu, Slovenija pa kar 39 met nižje, ne razmišlja o tem, kdo je favorit. »V nogometu ni favoritov. Vsaka tekma je posebna, zato nič ne šteje, da smo jih v kvalifikacijah za SP 2010 dvakrat premagali. Vsi znajo igrati nogomet, kar smo občutili v Litvi. Ta tekma je bila za nas opomin. Ker smo v Litvi izenačili v zadnji minuti, smo lahko zadovoljni z izkupičkom, po drugi strani pa nam je žal dveh izgubljenih točk glede na rang tekmeca. Glede na poraz z Anglijo v zadnji minuti so tudi Slovaki ranjeni toliko kot mi. Pričakujem, da bodo šli na nož, ker jih ob neuspehu čaka enaka kalvarija kot nas,« je izpostavil Miral Samardžić.

Zbor je najbolj nestrpno pričakoval 22-letni debitant Aleks Pihler. Je otrok Maribora, za katerega je igral od devetega do šestnajstega leta, a preden se je letos uveljavil v Ljudskem vrtu, je imel vmesne postaje v Domžalah, Triglavu in Zavrču. Pričakoval je vabilo v mlado reprezentanco do 21 let, a ga je med posedanjem na kavču v družbi dekleta presenetil klic v reprezentanco A. Pred dobrim letom je še igral v drugi ligi, po poletnem prestopu v Ljudski vrt pa se je ekspresno hitro uveljavil v Mariboru, kjer je zasenčil Blaža Vrhovca.

»Če primerjam vse, kar se je dogajalo v zadnjem letu, je bil največji preskok narejen v glavi. Po dobri tekmi si poln samozavesti, pomemben element so tudi igralci, ki te obkrožajo. Ob bolj kakovostnih soigralcih lahko bolje uveljavim svoje odlike. Pred prvim treningom z reprezentanco je bilo nekaj pozitivne treme, ki pa je izginila po četrt ure. Ob prvem snidenju mi je selektor malo v šali dejal, da so me na zadnji tekmi z Domžalami kar malo pretepli,« je dejal Aleks Pihler. Bil je pravo nasprotje Josipa Iličića, ki z moderno toaletno torbico pod pazduho ni ustregel željam za pogovore, je pa otrokom z veseljem delil avtograme.