Jizhong je na predstavitvi v Pekingu dejal, da bo pri filmih svetovalec za scenarij in 3D tehnologijo režiser James Cameron, poroča revija Variety. Posneli naj bi tri dele, vsak naj bi imel proračun 100 milijonov dolarjev.

"Moja želja je, da bi polovica proračuna za filme prišla iz Kitajske in polovica iz Hollywooda, a zavedam se, da bo večina denarja prišla iz Kitajske, ker ga je trenutno tukaj zelo lahko pridobiti," je dejal Jizhong.

Snemanje in produkcija filmov bo zaradi nižjih stroškov potekala na Kitajskem, podprti pa naj bi bili tudi s stani kitajskih lokalnih oblasti. Po besedah Jizhonga je milijon dolarjev vreden dvakrat toliko, če se snema na Kitajskem.

Potovanje na zahod (Journey to the West) je približno 500 let stara pripoved o opičjem kralju in njegovem potovanju v Indijo z menihom ter duhovoma prašiča in ribe, da bi pridobil Budine zvitke in doživel razsvetljenje. Pripoved je izjemno priljubljena na Kitajskem, tako v tiskanih kot filmskih in televizijskih različicah.

Neil Gaiman (1960) je avtor mnogih znanstvenofantastičnih in fantazijskih romanov. V slovenščino so prevedeni Coraline (2008), Pokopališka knjiga (2010), Nikolikje (2010) ter Dobra znamenja (2010). Kot poroča Variety, je avtor v zadnjem času veliko potoval po Kitajski v iskanju primernih lokacij, ki bi mu lahko pomagale pri pisanju scenarija.

"Nič ni samoniklo grškega pri Odiseji. Obstajajo pač veličastne zgodbe, ki delujejo na ljudi, kot recimo 2000 strani dolga zgodba, ki je polna pustolovščin. V veselje in izziv mi je predelati zgodbo, ki je 1,4 milijarde ljudem vgrajena v genski zapis," je dejal pisatelj.