Velik tematski razpon

"Mislim, da pripovedni derbi ne bo dosegel takšne tekmovalnosti, da bi navijači enega pisatelja napadli navijače drugega pisatelja," je s hudomušnim naslanjanjem na aktualne dogodke prisotne ogrel koordinator večera Boštjan Gorenc - Pižama. Pravzaprav se ni pretirano odmaknil od resnice, saj so se v nabito polni kavarni oblikovale skoraj prave navijaške skupine, ki so z aplavzi pa tudi občasnimi vzkliki bodrile svoje favorite. Ne nazadnje je občinstvo z glasovanjem kar polovično prispevalo k odločitvi o zmagovalcu, drugo polovico glasov pa je primaknila strokovna žirija v sestavi Tanja Lesničar - Pučko, Tina Košir in Gašper Jakovac.

Vsakdo izmed tekmovalcev, ki so nastopili v naključnem vrstnem redu, je lahko prisotnim izmaknil največ sedem minut pozornosti. Žal ni nihče med njimi postregel s posebej presežno interpretacijo, so se pa nekateri oklepali narečnih posebnosti, kar je nekoliko izzvalo zanimanje in pozornost poslušalcev. Sicer pa so se zgodbe gibale med realnostjo in fikcijo, samoterapijo in provokacijo, med obujeno preteklostjo in še nedoživeto prihodnostjo. Tematski razpon je segal od zdravljenja oslepelih otrok, posledic alkoholizma ali bolečega srečanja s samim seboj pa do ponesrečenih kolin, namigovanja na skupinski seks ter simpatičnih nesporazumov glede nosečnosti.

Provokacija in manipulacija

Seštevek vseh glasov je na tretjo stopničko ponesel Jedrt Maležič z zgodbo Pica Prasica, ki je v pristni ljubljanščini ponudila zabaven dialog dveh moških, ki konstantno kličeta halo pico, a ne z namenom, da bi potešila lakoto, temveč da bi ugotovila, ali telefonistka nosi otroka enega izmed njiju. Drugo nagrado si je z absurdnim in nadrealističnim sestavkom Poučna zgodba o butcu prislužil Iztok Ličen, ki pravi, da je navdih iskal v eni izmed BBC-jevih televizijskih iger. Na sam vrh pa se je v četrtem poskusu uspelo preriniti Janezu Grmu, ki je z labirintno zasnovano zgodbo Pojdita z menoj opozoril na moč pisateljeve manipulacije. Skozi vsako zgodbo namreč ustvari vez med tistim, ki nagovarja, torej literarnim likom, in poslušalcem oziroma bralcem, le da se prejemnik včasih distancira od fiktivnih junakov, drugič pa se povsem ujame v njihovo past. "Navdih sem deloma našel v delu Če neke zimske noči popotnik Itala Calvina, deloma pa v nekem ameriškem stripu, kjer glavni junak načrtuje številne umore, da bi popravil krivico, pri čemer pa bralca ogovarja, naj mu pri tem pomaga," idejno podlago za svojo zgodbo pojasnjuje zmagovalec.

Članica žirije Tina Košir je končno odločitev pojasnila takole: "Gre za zgodbo, ki gradi na tempu, se poigrava s čustvi ter poslušalca preseneča, saj ga najprej pelje v eno smer, nato pa se zasuka čisto drugam." Tako občinstvo kot žirijo pa je prepričala tudi usklajenost med vsebino in njeno interpretacijo. Čeprav je ena izmed obiskovalk žiriji očitala nekorektno delo, saj naj bi bila zmagovalna zgodba preveč provokativna in prepolna kletvic, je bil tako prav Grm tisti, ki je v žep pospravil glavno nagrado v višini 830 evrov.