Koliko članov ima iniciativa - anonimni poziv železničarjem, naj se pridružijo iniciativi, je začel v medijih krožiti v petek - ni znano. Naj pa bi se v prihodnjih dneh sestali, napovedujejo pa tudi proteste pred pisarnama Berdajsa in Pavliča, če bo to potrebno. Iniciativni odbor slednjima očita, da sta v minulih štirih leti, ko so SŽ na novo zaposlile 2000 ljudi, od teh zaposlenih zahtevala, da se včlanijo v "njune" sindikate, kar pomeni tudi višje prihodke od članarin. Opozarjajo tudi, da na začasno čakanje ni bil napoten nihče, ki je bil zaposlen v tem obdobju, ampak so na začasno čakanje morali delavci z več 20 leti delovne dobe.

Tako Berdajs kot Pavlič ostro zavračata vse očitke iz anonimke in člane iniciativnega odbora pozivata, naj se udeležijo seje sveta delavcev, ki je sklicana za 20. januar. "Tam bodo lahko argumentirali poziv za moj odstop in tudi sam nameravam v svetu delavcev preveriti, ali še imam mandat," je dejal Berdajs. Seznam delavcev za začasno čakanje so sestavljali vodje posameznih enot in sekcij, je znova poudaril Berdajs. Pavčič je dodal, da seznama nima, da pa so po njegovih informacijah sezname čakajočih za svoje člane prejeli predsedniki posameznih sindikatov.

Iniciativni odbor za zdaj uradno ostaja anonimen, saj se, kot nam je pojasnil eden njegovih članov, bojijo izgube službe in šikaniranja. Čeprav tudi vodstvo SŽ poudarja, da napotitev na začasno čakanje še ne pomeni tudi kasnejše izgube službe, ko bodo ugotavljali presežke, neimenovani član iniciativnega odbora o tem ni prepričan. "Dobili smo obvestilo, da smo napoteni na začasno čakanje, vendar brez kakršnega koli pojasnila, zakaj," je dejal eden od članov odbora. V enem izmed manjših sindikatov SŽ, v katerega so včlanjeni večinoma inženirji in visoko izobraženi, naj bi na začasno čakanje moralo kar 50 odstotkov članov, opozarja eden naših sogovornikov, ki je zaradi strahu pred šikaniranjem prav tako želel ostati neimenovan. "Če država ne bo ukrepala, smo mi brez moči," je dejal član odbora. Na naše vprašanje, ali se bodo udeležili seje sveta delavcev, je odvrnil, da je to stvar dogovora, da pa ne pričakuje učinkov, saj člani sveta delavcev podpirajo Berdajsa.

Na očitke iz anonimke glede seznamov za začasno čakanje so se odzvali tudi v SŽ, ki jih vodi Goran Brankovič. Sestavljali so jih direktorji posameznih področij v sodelovanju z vodji posameznih organizacijskih enot glede na trenutni obseg dela in glede na ukrepe racionalizacije in optimizacije poslovanja, so pojasnili in odločno zanikali, da bi jih sestavljal kdor koli drug. Pojasnili so še, da v SŽ dejansko obstaja prezaposlenost, ki pa jo bodo reševali z upokojitvami (v prihodnjih treh letih bi se lahko upokojilo 1360 ljudi) in sporazumno, le v skrajni sili s klasičnim odpuščanjem.

barbara.hren@dnevnik.si