Navsezadnje so dopusti, ki jih je mogoče preživeti tudi na takšnih destinacijah. Z drugimi besedami, nekateri gredo na dopust v Teksas, drugi v Nemčijo, tretji v Bruselj, vi pa se lahko odpravite raziskovat Hollywood v evropskih hotelih. Če imate seveda dovolj denarja. Evropski hoteli, v katerih so snemali filme, so sicer blizu, a so lahko tudi zelo dragi.

 

 

Hotel Danieli Benetke

V enem najznamenitejših beneških hotelov boste zadnji dan junija spali za najmanj 2300 evrov in za največ 7500 evrov. Za ta denar bi verjetno že lahko preizkusili posteljo, v kateri sta imela spolne odnose šarmantni James Bond in prelepa Holly Goodhead, torej Roger Moore in Lois Chiles, v filmu bondovske serije Moonraker iz leta 1979. V Danieliju sta prespala tudi Johnny Depp in Angelina Jolie v romantični kriminalki Turist iz leta 2010, in to v apartmaju, kjer sta nekoč živela tudi genialna Marcel Proust in Honoré de Balzac. Osnovno strukturo stavbe v neposredni bližini Trga sv. Marka so postavili že konec 14. stoletja, zgradila jo je beneška družina Dandolos. Najpomembnejšo obnovo je doživela leta 1882, ko jo je najel, potem kupil in preuredil v hotel Giuseppe Dal Niel iz Furlanije, znan kot Danieli. Hotel, ki ga ves čas po malem adaptirajo, velja za najzanimivejšo, najbolj uglajeno in zelo starinsko urejeno zgradbo v mestu. V njem so ob omenjenih superuspešnicah posneli še kakšnih deset pomembnih filmov, tudi kulinarično uspešnico Kdo ubija velike evropske kuharje? z Georgeem Segalom in Jacqueline Bisset v glavnih vlogah.

 

 

Hotel Luton Hoo Luton

Okoli leta 1780 so med parki in gozdički zgradili pripadajočo palačo na deželi v okolici Lutona, kako uro severno od Londona. Eno najlepših stavb na angleškem podeželju so leta 2007 spremenili v hotel s petimi zvezdicami, ki ga je leta 2021 kupila britanska družba The Arora Group. Sobe so junija od 240 do 650 evrov na noč, spali pa boste v prostorih, kjer so snemali bondovski uspešnici Nikoli ne reci nikoli ter Vse in še svet, eno od porok v filmu Štiri poroke in pogreb, erotični film Široko odprte oči, War Horse, A Shot in the Dark

 

 

Hotel George V. Pariz

Bi radi sedeli v hotelski avli na zofi, kjer je poležavala Meg Ryan? Od 2500 do 9500 evrov stanejo sobe v enem najboljših hotel na svetu, ki človeka impresionira tudi s ponudbo – v najdražji sobi je ob cvrtniku in vsej posodi tudi mikrovalovna pečica. Pa ste mislili, da vam za 10 tisočakov na dan tudi kaj skuhajo. Šalo na stran. V filmu Francoski poljub (1995) si pregrešno drago sobo v hotelu privošči nesojeni zaročenec Meg Ryan. Najlepša igralka osemdesetih v avli sreča neprijaznega receptorja, se onesvesti, potem pa jo tudi oropajo.

 

 

St. Regis Benetke

Hollywoodska uspešnica z Mattom Damonom in Gwyneth Paltrow Nadarjeni gospod Ripley (1999) je posneta na mnogih slikovitih italijanskih lokacijah, od Neaplja in Ischie do Positana in Rima. Nas zanimajo Benetke in razkošni apartma Juda Lawa v St. Regisu (do leta 2019 hotel Regina) ob Velikem kanalu s pogledom na cerkev Santa Maria della Salute. V hotelu boste med 5. in 6. julijem spali za najmanj 2300 in največ 3100 evrov. Luksuzno zgradbo, sestavljeno iz petih zgodovinskih palač, so kot hotel odprli v času prvega likovnega bienala leta 1895.

 

 

Hotel Le Bristol Pariz

Polnoč v Parizu je fantazijska komedija režiserja Woodyja Allena, v kateri glavni junak, pisatelj (Owen Wilson), podoživlja umetniško življenje Pariza v dvajsetih letih prejšnjega stoletja (sreča se s F. Scottom Fitzgeraldom, Ernestom Hemingwayem, Gertrude Stein in Pablom Picassom). Wilson in njegova žena Rachel McAdams si kot postojanko za obisk Pariza izbereta spanje v hotelu Le Bristol iz leta 1925. Hotel s štirimi zvezdicami, kjer spi mladi par, je med cenejšimi na naši današnji lestvici (soba je okoli 200 evrov na noč).

 

 

Hotel Schloss Leopoldskron Salzburg

Moje pesmi, moje sanje (1965) z Julie Andrews in Christopherjem Plummerjem je eden najuspešnejših filmov vseh časov. Velik del so ga posneli v gradu Leopoldskron, ki je še vedno znan tudi po imenu hotel The Sound of Music, saj je bil v filmu dom družine Von Trapp. Hotel na obrobju Salzburga ima bujne vrtove, velik park in celo jezero. Oboževalci filma lahko rezervirajo paket, ki vključuje sprehod po parku, gorske panorame in filmsko ekskurzijo. Konec junija boste spali za najmanj 222 in največ 800 evrov na noč.

 

 

Hotel degli Orafi Firence

Soba z razgledom, v originalu Room With a View (1985), je britanska romantična drama, ki se odvija v Firencah. Maggie Smith, Judi Dench, Simon Callow, Helena Bonham Carter, Daniel Day-Lewis … so razvili zgodbo, ki je za popularizacijo glavnega mesta Toskane naredila več kot vse marketinške kampanje. V glavni vlogi je Hotel degli Orafi z razgledom na reko Arno pod njim. Ljubitelji filma lahko rezervirajo pravo sobo iz filma s pripadajočo teraso. Cene so zelo različne, v začetku tedna bo za sobo dovolj okoli 300 evrov, za vikend pa boste odšteli celo 700 evrov.

 

 

Letovišče Parknasilla Irska

Distopično črno komedijo The Lobster, torej Jastog (2015), so posneli v idiličnem okolju hotela Parknasilla. Če boste pravočasno rezervirali, boste v neokrnjeni naravi z golf igriščem in zdraviliščem ob jezeru lahko uživali za kakšnih 350 evrov na noč, so pa možnosti tudi dvakrat višje. Zgodba filma, ki so ga postavili v hotel na jugozahodu Irske: Colin Farrell, Rachel Weisz in John C. Reilly nastopajo v filmu o samskih ljudeh, ki jih pošljejo v hotel, da bi našli partnerja, če jim ne uspe, jih po mesecu in pol spremenijo v žival po lastni izbiri.

 

 

Juvet Landscape Hotel Norveška

V filmu Ex Machina milijarder samotar (Oscar Isaac) ustvari žensko oziroma humanoidnega robota (Alicia Vikander) in se s svojim programerjem filozofsko sprašuje, ali je dovolj dodelana, da bi lahko veljala za človeka. Znanstvenofantastični film se odvija v milijarderjevi hiši, ki je v civilnem svetu norveški hotel Juvet Landscape, znan po osupljivi zasnovi, ki se neopazno zlije z okoliškim gozdom in gostom ponuja neverjeten pogled na norveško podeželje. Sobe v tem modernem leseno-steklenem arhitekturnem biseru so od 400 do 800 evrov.

 

 

Cap Eden Roc Antibes

Na plaži ob hotelu so posneli prizor filma Diamanti so večni (1971), v katerem Sean Connery davi mlado žensko z njenim zgornjim delom bikinija. Vznemirljivo, kajne? Hotel, skrit v zelenju sredozemskega gozdička, so odprli leta 1889. Starinsko moderen morski dizajn in pogled na Sredozemlje sta na voljo šele septembra: apartmaji so 7500 evrov na noč, sobe so jeseni 2400 evrov, vile v lasti družine Oetker so lahko tudi 30.000 evrov na noč. Imajo nekaj restavracij, tudi vrhunsko z zvezdico ovenčano Louroc, kjer je večerja 250 evrov na osebo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priporočamo