Znanstveniki z nevrološkega inštituta v Princetonu so v raziskavi, katere izsledke so objavili v reviji Nature, proučevali, kako se možgani naučijo povezovati določene okuse z občutkom slabosti, tudi če se simptomi pojavijo šele več ur pozneje.

Študija se je osredotočila na proces, ki možganom pomaga ugotoviti, katera hrana ali dogodek je povzročil slabost, četudi je bila ta hrana zaužita že pred kar nekaj časa. V poskusih so miši dobile požirek sladke pijače, nato pa injekcijo s snovjo, ki povzroča prebavne težave. Že po enem zaužitju so miši razvile močan odpor do okusa pijače in so jo pri naslednjem poskusu zavrnile.

Študija ponuja dragocen vpogled v to, kako se tudi ljudje učimo prepoznavati nevarnosti v hrani, ter osvetljuje povezavo med črevesjem in možgani. To potrjuje vse več raziskav, ki kažejo, da naš prebavni sistem pomembno vpliva na delovanje možganov, vedenje in razpoloženje.

Priporočamo