Predsednica SSD Janja Roblek poudarja, da po skoraj dveh mesecih od odločitve, da ne bodo stavkali, glede plačne reforme od izvršilne veje oblasti niso dobili nobenega odgovora. Od tedaj so v SSD ministra za pravosodje Lovra Šturma večkrat tudi pozvali, naj glede plačne reforme predlaga ustrezno rešitev, vendar, kot pojasnjuje Roblekova, na pozive niso dobili nobenega odgovora.

Po dveh mesecih so poleg stavke še vedno možni tudi ukrepi, kot so bela stavka, neka oblika protesta ter poziv k odstopu pravosodnega ministra Šturma in ministra za javno upravo Gregorja Viranta. O nadaljnjih korakih glede plačne reforme bodo v sodniškem društvu odločali v sredo, ko bo izredni občni zbor SSD, ki se ga bo po napovedih udeležil tudi Šturm.

V sodniškem društvu menijo, da nov plačni sistem posega v neodvisnost položaja sodnikov, zato so o tem seznanili tudi Evropsko sodniško združenje. Roblekova je povedala, da je omenjeno združenje njihovo opozorilo že sprejelo, predvidoma konec marca pa bo združenje v Slovenijo poslalo delegacijo, ki bo o tej problematiki opravila razgovore s predstavniki vseh treh vej oblasti.

"V diplomatskem jeziku je takšen obisk Evropskega sodniškega združenja resno opozorilo za državo," meni Roblekova.

Da plačna reforma ne dosega svojih ciljev, so prepričani tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije. Predsednik društva Boštjan Škrlec namreč opozarja, da so plačni razponi med sodno vejo in drugima dvema vejama oblasti nesorazmerni. "Razpon med najnižjo plačo tožilca in najnižjo plačo predstavnikov drugih dveh vej oblasti je prevelik," meni Škrlec. V kratkem bo tako tudi tožilsko društvo svoje argumente o negativnih posledicah novega plačnega sistema posredovalo pristojnim ministrstvom. Ker menijo, da je plačni sistem v neskladju z ustavo, se bodo obrnili tudi na ustavno sodišče.

Sodniki so bili v nove plačne razrede uvrščeni z odločbami, ki jih je sodnikom konec decembra izdal sodni svet. Večina sodnikov se je na odločbe pritožila. Janja Roblek nam je povedala, da je sodni svet večino pritožb zavrnil, nekaj odločb pa je moral popraviti, ker so bile v njih napake. V SSD zato napovedujejo upravni spor, če s tem ne bodo uspeli, pa bodo pravico iskali še na vrhovnem sodišču in končno tudi na ustavnem sodišču.