Roto, ki praznuje tudi 50 let proizvodnje izdelkov iz polimerov, posluje na vseh celinah, svoje izdelke, teh je več kot 4400 – končni izdelki pod lastno blagovno znamko in industrijske komponente za proizvajalce originalne opreme –, pa prodaja v 65 državah. Izvozi več kot 80 odstotkov proizvodnje in je med pomembnimi zaposlovalci v regiji. V Sloveniji ima v štirih tovarnah – v Murski Soboti, Puconcih, na Jesenicah in v Ankaranu – 400 zaposlenih, še 200 delavcev pa zaposluje v hčerinskih družbah na Hrvaškem, kjer ima dve podjetji, ter v Srbiji, Makedoniji, Avstriji, Nemčiji in Franciji. Pomemben dosežek ob jubileju družinskega podjetja je po besedah direktorice Rota Slovenija in članice uprave skupine Roto Nuše Pavlinjek Slavinec novo hčerinsko podjetje v Keniji, v katerem bodo proizvodnjo zagnali jeseni.

Hčerinsko podjetje in tovarna v Keniji

S podjetjem in tovarno v Keniji Roto prvič odpira proizvodnjo zunaj Evrope. V Afriki so sicer v 12 državah prisotni že več kot 15 let, tam pa prodajajo čistilne naprave, rezervoarje za vodo in lovilnike olj. »Tovarna v Keniji bo velika 4000 kvadratnih metrov, v njej pa bomo proizvajali izdelke za vodo in navtiko, saj je lokacija blizu Viktorijinega jezera. Izdelovali bomo čoln, razvit posebej za ta trg, saj bo na električni pogon. Seveda bomo tudi za te čolne, enako kot za vse naše kajake in kanuje, uporabljali reciklirano plastiko iz lokalnih virov, da zmanjšamo ogljični odtis,« je povedala Pavlinjek-Slavinčeva. Kar 70 odstotkov Rotovih izdelkov že vsebuje sekundarne surovine, ki jih tržijo pod blagovno znamko PeCycled.

V tovarnah Roto uporabljajo pet različnih proizvodnih tehnologij in 20 različnih materialov, izbranih glede na značilnosti izdelka in zahteve strank. Vsako leto predelajo več kot šest milijonov kilogramov različnih polimerov. Prioritete podjetja so trajnost in varovanje okolja, saj nenehno vlagajo v nove tehnologije, razvoj kompozitov, recikliranje, varčevanje z energijo in skrbno ravnanje z odpadki. Z obvladovanjem novih tehnologij postavljajo nove standarde v industriji. Umetno inteligenco in digitalne dvojčke uporabljajo pri izvedbi povratnega inženiringa in s simulacijami odpravljajo morebitne izzive z izdelki, še preden gredo v proizvodnjo. Nedavno so vgradili tudi največji industrijski 3D-tiskalnik na svetu, s katerim lahko v enem kosu izdelajo kalup za orodje velikosti do štiri krat dva metra.

Začetek s ključavničarsko delavnico

Družinsko podjetništvo Pavlinjek je z majhno ključavničarsko delavnico začel Jože Pavlinjek Pepi leta 1949. Sin Štefan, danes generalni direktor skupine Roto, je poslovno pot podjetja nadaljeval z izdelavo reklamnih tabel v domači garaži. »Nato sem sam izdelal prvi stroj za rotomoulding in začel proizvajati rezervoarje za škropilnice. Sledili so kadi in sodi, danes pa smo eden vodilnih proizvajalcev rezervoarjev za buldožerje, bagre, ladje in letala,« našteje in doda, da so bili za vzpon podjetja vedno ključni znanje in inovacije. Leta 1988 so ustanovili podjetje Roto in se po razpadu Jugoslavije preusmerili na zahodnoevropske trge. Začeli so razvijati izdelke za končne kupce, kot so sodi za vino, kadi, cvetlična korita in rezervoarji za vodo. Leta 2002 sta se v podjetju zaposlila Štefanova hčerka Nuša in sin Matjaž, ki sta prinesla nova znanja ter pripomogla k hitrejšemu razvoju in širitvi na tuje trge.