Slovenski selektor Matjaž Kek je temeljito premešal zasedbo. Izmed prvokategornikov v začetni enajsterici ni bilo vratarja Oblaka, poškodovanega Blažiča, Elšnika, Šeška in Stojanovića, priložnost pa so dobili vratar Belec, ki je odlično opravil delo, branilec Drkušić, vezista Horvat in Kurtić ter napadalec Vipotnik. Ker je za tekmo lahko prijavil 26 igralcev, kolikor jih bo v zapisniku tudi na evropskem prvenstvu, so se na tribuno usedli vratar Vidovšek, Blažič, Celar in Žugelj.

Poškodbi Verbiča in Blažiča na zadnjem treningu

»Dobrodošla zmaga za vzdušje in nekaj veselja za gledalce. Na drugi strani pa igra, ki mi kot selektorju daje veliko prostora, da jih ribam dalje, da jih popravljam. Od mene ne boste slišali klišejev, da so noge težke. To so mednarodne tekme, zato sem zelo vesel zmage, obenem imam ogromno materiala za analizo. To, da so manjkali nekateri nosilci iz kvalifikacij, ne sme biti izgovor za preveč napak, saj smo prevečkrat zamujali v dvobojih in na drugo žogo. S tem smo tekmecu dali možnost, da pride pred naš gol. Obenem sem pogrešal ubijalca, ki bi dve, tri priložnosti pospravil v mrežo, da bi igrali mirneje,« je bil prvi vtis Matjaža Keka po tekmi, ki je razkril, da je zaradi poškodb na zadnjem treningu izgubil Verbiča in Blažiča.

Čeprav so bile tribune napol prazne, so bili gledalci glasni in Slovenci so takoj prevzeli pobudo in povedli v 11. minuti po napaki gostov. Prodorni Janža je poslal predložek v kazenski prostor, Armenci so žogo slabo izbili, najbolje se je znašel Mlakar in jo z volejem z 12 metrov poslal v mrežo. Po zaostanku so se prebudili Armenci, ki so bili nevarni predvsem iz protinapadov in selektor Kek je kljub vodstvu kazal znake nezadovoljstva, saj ni bilo povezane igre na sredini igrišča. Slovenci so težko prebijali postavitev gostov 5-4-1, ko pa jim je to uspelo v finišu prvega polčasa, sta Horvat in Vipotnik v enem napadu zapravila dve sijajni priložnosti, saj je odlično posredoval 34-letni srbski vratar Čančarević, ki ima državljanstvo Armenije, kjer igra že sedem let.

Slovenci so drugi polčas začeli nezbrano, v igri je bilo veliko nereda in nediscipline, le vprašanje časa je bilo, kdaj bo žoga končala v slovenski mreži. Trikrat je dobro posredoval vratar Belec, po kotu pa je najvišje skočil kapetan Harojan in poskrbel za zasluženo izenačenje. Tako je kronal premoč, saj je bilo v prvih 11 minutah drugega polčasa razmerje v strelih 8:0 za Armenijo, do konca tekma pa 14:2. Kek je po slabi uri igre na igrišče poslal Stojanovića, Elšnika in Iličića, ki je le po treh minutah dosegel gol na atraktiven način, s čimer je povzročil eksplozijo navdušenja na tribunah. Armenci se po zaostanku niso predali, valili napad za napadom, vendar je bil v slovenskih vratih zanesljiv Belec, na drugi strani pa nenatančen Lovrić. »Všeč mi je, da smo trpeli tudi mi na klopi in smo tudi mi morali malo igrati taktično z menjavami in sekati ritem. Ni bila brezvezna prijateljska tekma, kot menijo nekateri. Pomembno je, da tekmo, na kateri trpiš, zmagaš. Ta ekipa se je naučila, da takšne tekme zmaguje, kar je izredno dobro,« je bil slikovit Kek.

Iličić dosegel gol in Armencem podaril dva protinapada

Očitno je bilo, da so nekateri zadnjo tekmo odigrali pred mesecem dni. Karničnik je bil daleč od šampionskih predstav v dresu Celja, saj je izven tekmovalnega ritma. Kurtić ni uspel vzpostaviti prevlade na sredini igrišča, za nameček je imel veliko alibi podaj. Šef sredine igrišča Gnezda Čerin, ki ga je gledalo vodstvo zagrebškega Dinama, ni bil na ravni prejšnjih tekem. Horvat se je po živahnem začetku izgubil. Šporar se je boril, a je očitno sedenje na klopi Panathinaikosa pustilo posledice, tudi partner v napadu Vipotnik ni bil razpoložen. Slovenija je zmagala na račun poteze več, ki jo premore Iličić. »Nočem, da se iz Iličića dela cirkus. Je del ekipe, ki ga je sprejela na svoj način. Nogomet je tudi karma. Velikokrat ti vzame, a zna nagraditi. Naj bo to nagrada za sezono, ki jo je odigral v Mariboru in me prisilil k temu, da razmišljam, kako mi lahko pomaga na igrišču. Na treningu niti za korak ni stopil nazaj. A bili sta tudi dve žogi, ko je šel tekmec v protinapad in o tem se bomo pogovarjali. Kot človek in ne kot selektor sem izjemno vesel, da so ga sprejele tudi Stožice,« je končal Kek, ki mora do 7. junija zvečer izbrati 26 igralcev.