Potem ko je že vse kazalo, da se bo Agrokorjeva agonija še stopnjevala, saj dolgoletni predsednik uprave in lastnik Ivica Todorić s svojim podpisom sprva ni želel aktivirati novega zakona, to pa bi lahko storil le on, je popoldne presenetil.

»Želim vas obvestiti, da je Agrokorjeva uprava sprožila postopek za aktiviranje zakona. Za takšen korak sem se odločil, ker menim, da je tako najboljše za zaposlene, poslovne partnerje, dobavitelje, vse druge deležnike in za vse hrvaško gospodarstvo. Štirideset let svojega življenja sem vložil v izgradnjo Hrvaške in regije. Zato sem danes ponosen človek, saj vse, kar sem zgradil, s svojim podpisom predajam hrvaški vladi,« je v sporočilu za javnost pojasnil Todorić. Pri tem je pozval vse tiste, ki lahko doprinesejo k temu, da bo Agrokor lahko nemoteno nadaljeval svoje delo, ohranil delovna mesta in se še naprej razvijal, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se to uresniči.

Stopnjevanje napetosti

Danes dopoldne se je napetost na Hrvaškem stopnjevala. Najprej so iz Agrokorja sporočili, da uprava ni aktivirala novega zakona o postopku izredne uprave v družbah, ki so sistemsko pomembne za Hrvaško: »V tem trenutku lahko potrdimo le, da se členi zakona preučujejo.«

Novi zakon, ki ga na Hrvaškem številni imenujejo Agrokorjev zakon, je tamkajšnja vlada sicer spisala za podjetja z najmanj milijardo evrov dolgov in več kot 5000 zaposlenimi. Takšnih podjetij je na Hrvaškem le deset. Zakon lahko aktivira le uprava podjetja v finančnih težavah oziroma njegovi upniki, ki pa morajo za to dejanje pridobiti soglasje uprave. Če je ta pogoj izpolnjen, na podlagi predloga vlade trgovsko sodišče imenuje posebnega pooblaščenca. Dogovor med upniki in prezadolženim podjetjem mora biti sprejet najkasneje v obdobju 15 mesecev. V primeru, da do njega ne pride, sledi stečaj. Tisti upniki, ki bodo Agrokor financirali od aktiviranja zakona dalje, imajo v morebitnem stečajnem postopku pri poplačilu svojih terjatev prednost pred vsemi drugimi upniki, tudi tistimi, ki imajo terjatve zavarovane s hipotekami.

Ne dolgo za tem, ko so iz Agrokorja sporočili, da še preučujejo novi zakon, je iz vrst dobaviteljev, ki jim največja hrvaška družba po bilančnih podatkih iz konca lanskega septembra dolguje več kot dve milijardi evrov, najprej prišla neuradna informacija, da bodo od jutri naprej Konzumu, Agrokorjevi trgovski verigi, dobavljali le še kruh in mleko. Temu je sledila uradna informacija, v kateri je tako imenovana koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev Agrokorju sporočila, da bodo do dogovora z bankami Konzumu dobavljali samo kruh. Stališča dobaviteljev ni omajala niti novica, da se Ivica Todorić umika: »Ne poslujemo s Todorićem, temveč z Agrokorjem. Do sporazuma z bankami bomo Agrokorju dobavljali le kruh,« so ponovili dobavitelji. Kot je za Radio Slovenija pojasnil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec, so danes Konzumu še vedno dobavljali blago. Med večjimi dobavitelji Agrokorja je tudi Atlantic Grupa, lastnica Droge Kolinske. Ta je po zatrjevanju naših virov dobavo Konzumu, podobno kot hrvaški Orbico, ki mu posli cvetijo tudi v Sloveniji, prekinila med prvimi.

Kdo bo po novem vodil Agrokor?

Ker je začel veljati interventni zakon, se zastavlja vprašanje, kakšno vlogo bo v prihodnje imela mednarodna svetovalna družba Alvarez & Marsal, ki jo je za sanacijo Agrokorja angažirala ruska banka v državni lasti Sberbank, največja posamična upnica Agrokorja. »Vsi čakajo, koga bo za prestrukturiranje Agrokorja imenovala hrvaška vlada, ta pa lahko imenuje svetovalce po lastni izbiri. Za zdaj ostaja. Analizo poslovanja Agrokorja je Alvarez & Marsal začel pred petimi tedni, kar pomeni, da je za toliko časa v prednosti pred drugimi možnimi svetovalci,« je pojasnil dobro obveščeni sogovornik iz Hrvaške, ki je želel ostati neimenovan.

Med možnimi kandidati za vodenje Agrokorja se omenja nemški državljan Uwe Gregorius, nekdanji dolgoletni direktor hrvaške izpostave Siemensa, so poročali hrvaški mediji. Drugi kandidat pa je Ante Ramljak, v preteklosti predsednik uprave hrvaške podružnice investicijsko-svetovalne družbe CAIB.