Toda pred odgovorom na vprašanje, na katerem položaju igra, je vseeno malo premislil, preden je odgovoril, da je še vedno napadalec: »Ampak hvala bogu, da imam tudi dar za podaje, kar sem ugotovil, ko nisem več vedel, kaj točno sem. Igram pa tam, kjer trener reče.« Z njim smo se v Ljudskem vrtu pogovarjali prejšnji teden, ko Maribor še ni bil spet tam, kjer bi rad bil. Na vrhu, kjer je trenutno, vsekakor pa pred Olimpijo, se smeji Brazilcu, ki je že dolgo in bo ostal Slovenec.

Boste šli letos za praznike znova v Izrael?

O, ne vem še, upam. Žena organizira dopust, čeprav sem lani napovedal, da ga bom letos jaz.

Sprašujem zato, ker me zanima, ali boste šli v Jeruzalem zmolit, da bi bil Maribor spet prvak?

Molim vsak dan, da bi letos spet osvojili prvenstvo. Bomo videli, kaj bo med dopustom.

Kaj moštvo najbolj potrebuje, da bi Olimpiji onemogočilo ubranitev naslova? Jezusa, Marcosa Tavaresa, prestope, vzdušje… ?

Vse skupaj, najbrž pa potrebujemo tudi Jezusa.

Ampak lani ni pomagal.

Seveda ni, ker je vse odvisno od nas! Moramo biti pripravljeni, ekipa mora držati skupaj, drugače pač ne gre. Treniramo in delamo točno tisto, kar potrebujemo za naslov. Motivacije nam letos ne manjka.

Lani se je v Stožicah na zadnjem derbiju še zdelo, da bo Mariboru spomladi (spet) uspelo. Pa mu ni. Kaj se je spremenilo v tej sezoni? Z Aluminijem imate vseeno podobne težave kot lani z Zavrčem.

Ko zdaj izgubimo ali že celo, ko osvojimo zgolj točko, vemo, da bo boljše, ker se takoj zavemo, da smo sposobni več. Lani pa, saj ste videli, ni bilo tako. Pomagamo si, ne govorimo drug mimo drugega, še manj pa si očitamo, da kdo česa ni naredil, kot bi 'moral'. Ne kritiziramo več drug drugega.

Torej je pozitivna energija nauk lanske zgodbe? Maček po izpadu proti Astani je pač prišel (pre)pozno.

To je res, prvič smo tako hitro izpadli po zaporednih uspešnih evropskih sezonah. Kritizirali smo drug drugega, namesto da bi si pomagali. Naučili smo se prav tega – sodelovanja. Takšen duh, kot ga gojimo zdaj, nam bo prinesel naslov.

Kako je biti kapetan, najboljši strelec, živa legenda, ki še igra? Brez vašega gola v Sofiji letos ne bi bilo Škotske, brez gola v Bakuju ne bi bilo letos niti upanja na evropsko ligo.

Tega sem zdaj že vajen in hkrati še vedno živim za to. Hvala bogu, da klub računa name. Z veseljem delam za to, kot kapetan in najboljši strelec sem prvi in zadnji hkrati. Vsak dan želim biti boljši in zame je še vedno vse to privilegij.

Ampak pričakovanje, »saj ga bo Tava zabil«, kot ste ga proti Astani (2013) in Celticu (2014), ne upošteva dejstva, da niste vsak dan mlajši. Dvaintrideset jih že imate, niste več med najhitrejšimi.

Najpomembnejša je regeneracija in zato sem tako hvaležen, da imamo fizioterapevta. Pri teh letih je vse pomembno. Skupaj imamo zajtrke in kosila, trener Darko Milanič pa na treningih upošteva, kaj vsak od nas zmore v tistem trenutku in razume, kaj je najboljše za vsakega od nas.

Čeprav ste najboljši strelec kluba, ste letos večkrat vstopili s klopi, kot začeli tekmo. Niti vi nimate (več) zagotovljenega mesta.

To je novo tudi zame in seveda ni prijetno. Ampak konkurenca je zdrava, samo tako lahko delamo bolje.

Kako ste ravnali v lanski sezoni kot kapetan, ko se je toliko dogajalo. Agim Ibraimi, menjavi trenerjev, slačenje dresov, obisk navijačev…?

Lani smo imeli veliko težav v klubu. Ko vem, da nismo več pravi, je bolje, da ne razmišljamo na veliko, kaj vse se govori okoli kluba. Še zlasti pa ni dobro, da bi o tem razmišljal vsak sam; takšno situacijo lahko rešiš samo skupaj. Takrat sem ukrepal tako, da smo imeli skupne večere. Nihče drug namreč ne rešuje rezultata namesto nas.

Kdaj in zakaj ste si rekli, da je dovolj diskotek, žensk, alkohola?

Ko sem bil star osemnajst let in sem srečal svojo ženo. Pokazala mi je, da lahko zvečer gledaš film, ješ pecivo, piješ čaj. Tako sem se priučil drugačnega 'nočnega' življenja in dve leti pozneje sem si dokončno rekel, da je bilo dovolj diskotek.

In kakšni ste bili v diskotekah?

Katastrofa! Moj najboljši prijatelj v Porto Alegru je bil Ronaldinho. Imel je denar in je prirejal čage, na katerih smo lahko počeli, kar smo želeli. Pogosto rečem mlajšim, ki imajo velike oči, da ne bodo nikoli tako žurali, kot smo mi. Nimajo šans! In takoj potem jim povem, da vse to zagotovo ni vodilo k uspehu. Ko zdaj pogledam nazaj: če se ne bi umiril, ne bi nikdar prišel v Maribor.

Vi v mestu vedno odzdravite, ljudje vas v Mariboru radi vidijo. Ampak še v lanski sezoni za vse igralce sprehajanje po mestu ni bilo tako prijetno. Nekateri niso niti odzdravili.

Maribor ima dve plati: ko si v ligi prvakov, si kot Marcos Tavares najboljši na svetu in vsi te imajo radi; ko pa ne gre, me ljudje sredi ulice ustavijo in vprašajo, zakaj nismo premagali Astane. Če mene vprašate, je prav, da nas ljudje ustavijo in sprašujejo. Oni so prav tako del kluba kot mi, zato moramo imeti potrpljenje in biti pozorni, kako odgovarjamo navijačem. Vem, da nekateri od njih komaj zberejo denar za hrano, pa vseeno pridejo na tekmo. Prihajam iz revne družine, ki ni imela veliko hrane, spali smo na tleh, zato skušam razumeti ljudi, ki nimajo veliko.

Ko se zalomi, ko ne gre, se z navijači pogovarjate. Tudi s tistimi, ki prekinejo tekmo ali slečejo dres.

Z njimi skušam imeti čim boljši odnos. Najslabše bi bilo, če bi se oni prijeli za glavo, šli domov in bi igrali pred praznim stadionom. Zato se skušam pogovarjati z navijači, čeprav vem, kaj je najboljši odgovor. Ko ne dam gola, ko mi ne gre, moram garati naprej. »Laufat«, kot se reče tukaj. In prav to navijači spoštujejo! Takoj vidijo, če se boriš, tečeš, garaš. Zame je to najboljši odnos z navijači. Ko so slačili drese, pa sem skušal umiriti tako navijače kot igralce.

Za vašim hrbtom je plakat z lucidno-zbadljivim napisom »ljubi žabara«. Kako doživljate rivalstvo Maribora in Olimpije?

V derbijih sem hitro spoznal, kakšno mesto je Maribor, in še bolj, kakšno je bilo v Jugoslaviji kot pomembno industrijsko središče. Ko sem to dojel, sem želel takoj vsakič znova premagati Olimpijo. Pa še Sveto pismo me dodatno spodbudi, ker zmaji že tam niso najboljši liki.

Hkrati pa presegate rivalstvo. Poznate tisti posnetek iz Stožic, na katerem…

... me ob zastavici fotografirajo tudi mladi navijači Olimpije? Poznam, poznam. To je hkrati super in čudno, razlagam pa si tako, da me tudi tam vidijo kot borca.

Kako vidite vzpon Olimpije?

Kot dobrega za slovenski nogomet. Dobro je, da je njihov predsednik vložil denar v klub, ki ga slovenski nogomet potrebuje. Samo tako se dviguje ves slovenski nogomet, nam pa tudi pomaga kot priprava za evropske tekme.

Kaj spoznavate o Mariboru skozi oči svojih petih otrok? Drugače od trenerja in večine soigralcev vi stalno živite v Mariboru.

Maribor je super. Z ženo sva se odločila, da bomo tukaj živeli zato, ker so mene in družino ljudje tako zelo sprejeli in nam dali motivacijo. Ljudje nas imajo radi. Kaj bi še? To je to, težko si želiš več.