Osrednja kandidata za naslov nogometnega prvaka Olimpija in Maribor ne bi smela imeti težav na poti do treh točk v devetem prvenstvenem krogu. Prvaki iz Ljubljane bodo gostovali v Kidričevem pri Aluminiju, Štajerci pa v Krškem.

Poleg tekmovalnega dela v slovenskem klubskem nogometu odmeva tudi pingpong med neuradnim šefom koprskega kluba Borisom Popovičem in alfo in omego Olimpije Milanom Mandarićem. Višje sodišče je nedavno razveljavilo sklep o začetku prisilne poravnave koprskega kluba, ki mora zdaj predložiti uradne dokumente o upravičenosti za začetek postopka. Sporna je predvsem terjatev podjetja Swiss Sport Agency z Maršalovih otokov v višini 2,2 milijona evrov. Mandarić, tudi nekdanji predsednik Kopra, je prav tako med upniki obalnega prvoligaša, dolg do njega pa znaša okoli milijon evrov. Neuradno je Mandarić zdaj zahteval izvršbo, v Kopru pa trdijo, da s to potezo niso seznanjeni.

CELJE – DOMŽALE danes ob 16. uri, sodnik: Vinčić

V knežjem mestu je vse pripravljeno za sodelovanje z ukrajinskimi investitorji pod imenom K Partners Sport Management, ki imajo sedež na Češkem. Na torkovi izredni skupščini kluba so že našli skupni jezik in podpisali memorandum, ki ga mora zdaj odobriti še Nogometna zveza Slovenije.

Predsednik kluba Stevan Đorđević, sicer tudi zdravnik članskega moštva, je navdušen nad poslovnim sodelovanjem. V ta namen je klub razrešil dosedanji upravni odbor in na položaje imenoval Rafaela Branceja, Zorana Podkoritnika, Sposoja Bulajića in Ihorja Dedišina. »Odprli smo vrata investitorju, ki bo v naš klub prispeval nepovratna sredstva. Memorandum investitorja zavezuje, da prispeva vsaj petdeset odstotkov klubskega proračuna. Investitor se je prav tako zavezal, da bo dvajseti dan v vsakem mesecu nakazal sredstva za plače članskega moštva. Ob tem je njegova želja tudi vplivanje na prvo moštvo, medtem ko v našem obsegu ostaja šolski nogometni center,« je poudaril Stevan Đorđević. Celjski klub se je z ukrajinskimi vlagatelji dogovoril za petletno sodelovanje z možnostjo podaljšanja.

V Domžalah pa so že začeli novo zgodbo po odhodu trenerja Luke Elsnerja v Olimpijo. Njegov naslednik Simon Rožman je prejšnji teden debitiral z zmago proti Aluminiju, ko so Domžale strle tekmeca šele ob koncu. Ob Kamniški Bistrici so ohranili dosedanji igralni sistem 4-2-3-1, ki pa ga je Rožman malce dodelal. Pričakovati je, da bodo Domžale odslej igrale napadalneje. Naš namig: 0.

RADOMLJE – RUDAR danes ob 18.15, sodnik: Kajtazović

Po osmih odigranih krogih vse kaže, da so Radomljani najslabše moštvo prve lige, zato se poraja vprašanje, ali je bila zgodnja zamenjava trenerja Dejana Djuranovića sploh smiselna. Novinci v prvenstvu sploh še niso okusili slasti zmage, so se pa ta teden dobro upirali favoriziranemu Mariboru v pokalni tekmi. Če Radomljani ne bodo obrnili krivulje rezultatov, bi spomladi lahko že zamudili zadnji vlak za odcepitev od zadnjega mesta.

Velenjski Rudar v tej sezoni igra po sistemu toplo-hladno. Največji uspeh je doživel z zmago pri prvakih v Stožicah, a v prejšnjem krogu denimo izgubil v Celju, s čimer je zamudil priložnost za priključitev k vodilnim moštvom lige. Trener Slobodan Krčmarević z moštvom ni opravil vseh priprav na sezono, je pa navdušen nad razmerami v slovenskem nogometu. Srbski trener večkrat poudari zadovoljstvo nad infrastrukturo in pogoji za trening, prav tako je pohvalil sojenje v prvi ligi. Krčmarević bo v Domžalah proti Radomljam pogrešal Stjepana Babića in Johna Maryja, ki sta ena od nosilcev velenjske igre. Naš namig: 2.

KRŠKO – MARIBOR danes ob 20.15, sodnik: Sagrković

Serijo treh zaporednih gostovanj Maribor po dveh uspešnih obračunih z Radomljami (v soboto je šlo v prvenstvu lažje kot v sredo v pokalu, a je šlo) začenja v Krškem. Darko Milanič sicer še vedno zaupa svojemu ogrodju, toda težko prezre, da ima v globini kadra zelo konkurenčne igralce (največji tovrstni dokaz je Sunny Omoregie s petimi goli), kar je delno pokazal tudi pokalni obračun, kjer je Matej Palčič debitiral na desnem boku in nakazal novo morebitno rešitev za igro po desni. Če z leve Erik Janža vse bolj(e) najde napadalce, je na desni – še posebno v romb postavitvi – trenutno največ prostora za napredek.

Prav porazdelitev minut bo do naslednjega reprezentančnega premora najbrž ključna, saj mora Milanič najti igralce, ki so v dobri dnevni formi. Rotacija se mu po dobrem začetku v avgustu namreč ni več obnesla, pritisk je (bil) zlasti na Milivoju Novakoviću in sodeč po videnem zdaj tudi na Luki Zahoviću, Marcosu Tavaresu, Sintayehu Sallalichu... Za zdaj sladke skrbi, ki pa so sladke predvsem zaradi dobrih predstav Dareta Vršiča. Če je razpoložen on, je razpoloženo vse moštvo.

Krčani so lani na vseh štirih tekmah bolj ali manj gladko izgubili z vijoličastimi. Tudi spomladi, ko posojeni Mariborčani v skladu z dogovorom niso igrali proti matičnemu klubu. Zlasti Martin Kramarić se je letos dobro znašel v zeleno-belem dresu, Krško pa bo lahko hrabro krenilo tudi na krilih pokalnega zmagoslavja nad Celjem (po enajstmetrovkah). Naš namig: 2.

ALUMINIJ – OLIMPIJAjutri ob 16. uri, sodnik: Žnidaršič

Aluminij po presenetljivi zmagi v pokalu proti Kopru na Bonifiki sanja še o senzaciji proti Olimpiji. V Kidričevem se obeta nogometni praznik, iz domačega tabora pa sporočajo, da je njihova motivacija pred gostovanjem prvakov na najvišji ravni. »Zavedamo se, da je naša ekipa že dokazala, da lahko igramo z moštvi na vrhu lestvice in jih na koncu tudi premagamo,« pravi vezist Aluminija Anton Rogina, ki je spomnil na zmagi nad Mariborom in Koprom.

Za novim trenerjem Olimpije Lukom Elsnerjem je uspešen prvenstveni debi, po katerem so Ljubljančani znova skočili na vrh lestvice. Navijači so pomirjeni, ker bodo prvaki znova igrali po njihovem okusu, zato se v Stožicah v nadaljevanju prvenstva obeta večji obisk. Elsner je proti Gorici že nakazal, kako bo Olimpija igrala pod njegovim vodstvom. Čeprav so zeleno-beli zmagali šele v zaključku tekme po sporno dosojeni enajstmetrovki, so bili gledalci zadovoljni z napadalno igro in veliko priložnostmi.

Elsner kajpada ne zganja evforije, saj se zaveda, da je pred njim še veliko ovir. Pred tekmo v Kidričevem pravi, da bo jutrišnje gostovanje morda celo zahtevnejše kot zadnji domači preizkus z Gorico. »Poleg odličnega gibanja v obrambnem delu igre imajo nekaj zelo agilnih nogometašev, ki so ob prehodih v hitre protinapade sposobni kaznovati napake nasprotnika. Predvsem pa imajo jasno idejo, kako priti do želenega učinka,« je Luka Elsner analiziral tokratnega tekmeca, proti kateremu si Olimpija ne sme privoščiti spodrsljaja. Naš namig: 2.