Trenerski dvoboj Luka Elsner proti Simonu Rožmanu bo v središču zanimanja tekem 15. kroga v prvi slovenski nogometni ligi. Potem ko sta letošnjo sezono začela kot tesna sodelavca v Domžalah, bosta mlada trenerja drevi zagrizena tekmeca na derbiju Ljubljanske kotline v Stožicah. Olimpija je po izgubi prvega mesta na lestvici v zelo turbulentnem obdobju, zato je plačnik Milan Mandarić posegel po kadrovskih spremembah in se zavil v molk glede tega, kako bosta sodelovala novi podpredsednik kuba Ranko Stojić in športni direktor Nenad Protega. Povsem drugače je v Domžalah, kjer niso pod pritiskom uspeha. Moštvo je ujelo dobro formo, imajo dolgo klop, zmage pa so začinjene z všečno, kombinatorno in učinkovito igro, zato v Stožice prihajajo nabiti s samozavestjo.

CELJE – KRŠKO: danes ob 15. uri, sodnik: Obrenović

Celjani imajo s Krškim zelo veliko neporavnanih računov. Posavci so jih izločili po pravi drami v osmini finala pokala, za nameček pa jih Celjani na petih prvenstvenih tekmah sploh še niso premagali. Še več, v državnem prvenstvu jim Celjani ob dveh remijih in treh porazih še niso zabili gola. Toda tokrat je celjska zasedba, ki jo poganja ukrajinski kapital, glede na formo v vlogi velikega favorita. Celjski niz neporaženosti je dolg že štiri tekme (tri zmage in remi), medtem ko so Krčani v rezultatski krizi, saj so na zadnjih šestih tekmah zgolj dvakrat remizirali. Potem ko so Krčani po pričakovanju izpadali v četrtfinalu pokala proti Domžalam, se bodo zdaj povsem osredotočili na boj z Aluminijem za osmo mesto v ligi, s katerim se klub izogne dodatnim kvalifikacijam z drugouvrščenim klubom v drugi ligi. Če bo 25-letni Ljubljančan Matej Podlogar v celjskem napadu nadaljeval strelsko učinkovitost in dodajal še asistence, bodo tri točke zanesljivo ostale v Areni Petrol ne glede na borbenost in srčnost Krčanov.

Pri gostih bo zaradi štirih rumenih kartonov manjkal belokranjski golgeter Matic Kramarič, a ima trener Tomaž Petrovič novega aduta Ibrahima Mensaha, hitronogega ganskega napadalca, ki je v klub prišel iz ljubljanskega tretjeligaša Brava. Drugi adut bo prav Celjan Nermin Haljeta, v minuli sezoni najboljši strelec mladinske lige, ki je dosegel gol tudi na zadnjih dveh tekmah, v prvenstvu proti Aluminiju in pokalu proti Domžalam. Naš namig: 1.

OLIMPIJA – DOMŽALE: danes ob 20.15, sodnik: Perić

Šok terapija z Rankom Stojićem v vlogi podpredsednika Olimpije je že delovala na pokalni tekmi v Kidričevem, kjer so se Ljubljančani končno znova obnašali tako, kot se spodobi za državnega prvaka. A navijačev ne zanima le razplet derbija Ljubljanske kotline, ampak tudi kakšna bo razdelitev ključnih vlog v klubu. Šefi obljubljajo pojasnila po današnji tekmi. Največ je ugibanj, kakšna bo vloga dosedanjega športnega direktorja Nenada Protege, potem ko je Stojić hitropotezno že prevzel glavno besedo v slačilnici, kjer ga Elsner očitno posluša in upošteva njegove nasvete. Druge izbire nima, medtem ko Protega menda ni navdušen nad idejo, da bi odslej vodil nogometno akademijo kluba. Olimpija je v Kidričevem nakazala, da se pobira iz krize, a pred derbijem so v prednosti Domžalčani.

So predvsem v boljši formi, igrajo všečno in učinkovito, predvsem pa se v Stožicah počutijo kot doma. Na zadnjih desetih medsebojnih tekmah so Olimpijo na največjem slovenskem stadionu premagali kar šestkrat, za nameček pa po sijajni predstavi avgusta na kolena spravili še sloviti West Ham v kvalifikacijah za ligo Evropa. »Z Olimpijo se ne obremenjujemo, saj imamo dovolj dela s samimi sabo. Za nas ni derbijev, torej velikih in malih tekem, ampak le naslednja preizkušnja. Ne oziramo se na slabše predstave Olimpije v zadnjem času. Veliki klubi prikažejo dobro predstavo, ko so v največji krizi,« derbi pričakuje trener Domžal Simon Rožman. Naš namig: 0.

ALUMINIJ – MARIBOR: jutri ob 14. uri, sodnik: Ponis

Za vsak slučaj so imeli vijoličasti po seriji treh rezultatsko uspešnih tekem z Gorico vsak dan malo prej trening. Raje, ker ob dveh popoldan pač niso vajeni igrati. Previdnost? Tudi, še bolj pa za Maribor šteje prav vsaka točka, zlasti zdaj, ko so znova vodilni, čaka pa jih tekmec, ki jih je zadnji ugnal, 21. avgusta v Ljudskem vrtu. Trenerja Darka Milaniča je najprej razveselila vest, da lahko Dare Vršič in Matej Palčič znova trenirata, a je nato Erik Janža sporočil, da je zbolel. »Ni idealna situacija, vendar se popravlja. Pričakujemo zelo zahtevno tekmo, tudi zato, ker ima lokalni pridih, v preteklosti so se take tekme izkazale za zahtevne,« je previdno spregovoril mariborski trener Darko Milanič. V Kidričevo grejo na krilih osmih tekem brez poraza v prvenstvu, so pa tekme z Gorico pokazale, da kljub gibljivosti Dina Hotića sredina vseeno pogreša Vršiča. Pa sicer, igrajo raje pred ali za Olimpijo? »Sam osebno te razlike ne občutim, fantje se odzivajo pred tekmami različno: včasih so glasni, včasih ne slišiš nobene besede. Mislim pa, da je lažje igrati pred njimi.« Obenem Milanič ni zastonj poudaril, da Kidričani javno izjavljajo, kako je skalp Maribora nekaj posebnega. Ne zgolj zato, ker so poleg Gorice edini, ki so jih v prvenstvu letos ugnali, marveč ker gre navsezadnje za lokalni obračun in Aluminij bo pokazal, ali je lahko v rezultatskem oziru novi Zavrč. Delno že, saj se je Olimpija tudi proti oslabljenim »šumarjem« morala potruditi za uvrstitev v polfinale slovenskega pokala. Naš namig: 2.

RADOMLJE – KOPER: jutri ob 16. uri, sodnik: Vinčić

Radomlje so predlani do prve zmage v ligi prišle v desetem krogu, letos so brez nje krepko v drugi četrtini prvenstva. »V igri ena na ena imamo še rezerve. Nekateri igralci so pokazali, da lahko igrajo, na nekatere morda ne bom več računal toliko kot doslej,« pravi trener Jani Žilnik. V boju za dvig z dna lestvice bodo iskali rezerve znotraj ekipe, ki je tri zmage oddaljena od najbližjega konkurenta Aluminija. Koper je štirinajst točk višje, a so tudi Primorci daleč od cilja. Tretji letošnji trener Igor Pamić je na tekmi z Domžalami želel ustaviti serijo tekem brez zmage, a se je podaljšala do šeste. »Ne poznam niti svoje ekipe, kaj šele tekmecev,« je potarnal Igor Pamić. Opazil je tudi težave v miselnosti: »Pred menoj je veliko dela, veliko stvari je treba popraviti, saj je v ekipi čudno vzdušje, ko se zdijo porazi nekaj normalnega. Želim, da bi se naučili zmagovati. Ne odstopam od načrtov, da ekipo odpeljem v Evropo.« Prave primerjave med takratno in sedanjo ekipo pa seveda niso možne, sploh iz zornega kota Kopra. Od takratne zasedbe v kadru Kopra le še napadalca Jaka Štromajerja in Matej Pučko. Naš namig: 2.

GORICA – RUDAR: jutri ob 18. uri, sodnik: Žnidaršič

Gorica izgublja stik z vrhom, s petim letošnjim porazom je padla na peto mesto. Za dodaten pridih neuspešnosti sta tu še oba četrtfinalna obračuna z Mariborčani, ko so Goričani brez poraza končali pokalno tekmovanje. Trener Miran Srebrnič se je po tekmi v sredo v Ljudskem vrtu najprej vprašal, ali mu bo kdo vendarle pojasnil, kaj je igranje z roko v kazenskem prostoru, v nadaljevanju pa se je posvetil tudi trenutnem vzdušju: »Imamo ekipo s karakterjem, ki je sposobna precej več. Upam, da nas pokalni izpad ne bo preveč prizadel in bomo že naslednjo tekmo spet pokazali pravo igro.« Dovolj bo že nadgradnja povratne pokalne tekme z zadetki, marsikatero smernico lahko ponudi tudi spomin na avgustovsko zmago z 2:1 v Velenju, ko jim je uspel preobrat po zaostanku. Še bolj neprijeten je spomin na pokalno sredo v velenjskem taboru, saj je ekipa Slobodana Krčmarevića zapravila izjemno izhodišče za napad na polfinale. »V drugem polčasu nismo bili podobni ničemur,« je velenjski trener postavil piko na i polomu pri drugoligašu v Novem mestu. Po nedeljskem domačem remiju z Olimpijo ima Rudar izhodišče za napad na Gorico, ki pa potrebuje točke za stik z vrhom lestvice, medtem ko bi se Velenjčani z zmago oddaljili od dna. Tudi prvi strelec lige, Velenjčan Dominik Glavina bi se lahko z goli še bolj oddaljil od konkurentov in dodatno prispeval k zanimivosti tekmovanja, v katerem je vodilni strelec lige član šele sedmouvrščene ekipe. Naš namig: 0.