Maribor je rutinsko in zasluženo dobil veliki slovenski derbi v Stožicah. Vodilni Olimpiji se je približal na točko zaostanka, kar pomeni, da bo nadaljevanje državnega prvenstva zanimivo in razburljivo. Vijoličasti so bili v Stožicah točno takšni, kot je napovedal trener Darko Milanič: napadalni, a pametni. 48-letni Izolan je izjemno čustveno in temperamentno vodil dvoboj, a to ni bila le njegova taktična zmaga. Ker je vseskozi vstajal s klopi, skakal in delil nasvete tudi športni direktor Zlatko Zahović, je Maribor na trenutke imel dva vrhunska trenerja, da se ni točno vedelo, kdo je glavni poveljujoči. »Odlična tekma, ki so jo fantje fantastično izvedli. Pristop in izvedba sta bila popolna. Zaslužena zmaga, za katero smo se morali zelo potruditi,« je žarel Darko Milanič po tekmi, v kateri je bila njegova ekipa dominantna, konkretna, odgovorna in agresivna.

Maribor je bil podrejen le prve četrt ure, ko so vezisti še stali predaleč od reprezentantov Miha Zajca in Roka Kronavetra. Za razplet derbija je bil odločilen prav učinek reprezentantov. Mariborčana Milivoje Novaković in Aleks Pihler nista bila le strelca golov in ob dvakratnem asistentu Marcosu Tavaresu najboljša igralca tekme, ampak sta tudi z igro, pristopom, željo in idejo povsem zasenčila ljubljanska zvezdnika. V Novakovićevem vodilnem zadetku, ki ga je dosegel na tisto stran igrišča, kjer so za golom stali Green Dragons, je veliko simbolike: zaradi prestopa v Maribor se je v prestolnici celo v dresu reprezentance naposlušal žvižgov, z žaljivimi grafiti so porisali njegov blok le streljaj stran v Jaršah, telefon so mu zasuli s sporočili... A Novaković ni bil le golgeter, ampak tudi pravi vodja na igrišču, ki je razigraval soigralce, tekel, skakal ter se ruval in metal pod noge. Pihler, ki je še pred dobrim letom igral v drugi ligi, postaja iz tekme v tekmo boljši vezist. Bil je med najbolj zaslužnimi za raznovrstno igro mariborske zvezne vrste, ki je kar med tekmo po potrebi spreminjala postavitev. Moč in inteligenca Maribora sta se pokazala v začetku drugega polčasa, ko so vsi pričakovali frontalni napad Olimpije v lovu na izenačenje, a so jim gostje za deset minut dobesedno skrili žogo, da so zeleni le nemočno tekali v prazno in izgubljali energijo.

Olimpija tudi v lovu na remi brez obetavnega napada

Potem ko je bila Olimpija v silovitem zmagovalnem naletu šestih zmag, je doživela boleč poraz, ker trener Luka Elsner na debitantskem derbiju ni naredil preobrazbe iz trenerja z veliko previdnosti, kakršen je bil v Domžalah, v predrznega stratega, kakršnega potrebuje ekipa, ki je državni prvak. Elsner se očitno ni nič naučil iz predstave svojega naslednika v Domžalah Simona Rožmana, ki je v minulem krogu z agresivnim pristopom Maribor spravil v težave v Ljudskem vrtu. Olimpija je sicer imela večjo posest žoge, a si razen častnega gola, pa še ta je bil iz nedovoljenega položaja, ni priigrala niti ene velike priložnosti, ker je vseskozi igrala v pričakovanju, da se bo nekaj zgodilo samo od sebe. V desetih minutah, ko je lovila remi, ni imela niti enega obetavnega napada.

»Bili smo daleč od ravni, ki smo jo načrtovali, pričakovali in smo je sposobni. Stvari na igrišču nismo znali reševati inteligentno. Moško moramo sprejeti poraz in vse njegove poledice. Velik del krivde je moj, zlasti za taktično postavitev v drugem polčasu, ko bi se morali z bolj direktno igro preseliti na polovico Maribora, a je bilo ravno nasprotno. Očitno je bila priprava z moje strani preslaba, da bi bili konkurenčni. To velja zlasti za drugi polčas,« se je s pepelom posul trener Olimpije Luka Elsner. Priznal je, da je prepozno aktiviral napadalca Etiena Velikonjo. Olimpija je na derbijih brez zmage že pet tekem. Nazadnje je slavila lani avgusta s 3:0 v Ljudskem vrtu. Po takšni zaušnici je za Olimpijo dobro, da je naslednja tekma že v torek, ko bo v Stožicah v prvi tekmi četrtfinala gostila Aluminij.

Veliko pirotehnike zaradi slabega dela varnostne službe

Olimpija ni doživela poraza le na zelenici, ampak tudi v organizaciji tekme. Varnostna služba sploh ni opravila svojega dela. Viole so namreč na stadion prinesle toliko pirotehnike, da so prvi polčas prekinili za sedem minut, v drugem pa se je dim vseskozi valil z njihove tribune. »Navijači so bili bistveno boljši od nas, saj so nas v drugem polčasu držali nad vodo,« je Elsner pohvalil dobrih 12.000 navijačev, ki so pesti stiskali za Olimpijo, medtem ko je bilo mariborskih dobrih tisoč. Tudi novi vodja komunikacij in marketinga v klubu Tilen Trotovšek (njegov predhodnik ni bil po okusu Green Dragons), ni dorasel nalogi. Na vprašanja Dnevnika o številu vstopnic v prodaji in številu oglednikov iz tujih klubov je brez sramu odgovoril: »Ne vem.« In se ni potrudil, da bi informacije posredoval pozneje. Morda zato, ker ne prihaja iz nogometne baze, ampak iz hokeja na travi in ledu.