Konec dober – vse dobro? Skoraj. Ljudski vrt je v soboto še enkrat v tej sezoni doživljal bipolarno motnjo. In jo tokrat prebolel s pomembno zmago. Domžale so namreč v prvem polčasu nadigrale Maribor: zaostanek in en sam strel Aleksa Pihlerja po prekinitvi. Publika ni žvižgala Darku Milaniču samo ob koncu prvega, temveč tudi ob začetku drugega polčasa. Nato pa je vijoličastim uspelo. No, »poklopilo« se je kapetanu Marcosu Tavaresu, ki je z dvema zadetkoma v petih minutah pripravil preobrat, začeto je na koncu dokončal Luka Zahović in pokopal upe Domžal, da bi Maribor spravile v zadrego in boj za drugo mesto.

Milaničev molk odločitev kluba

Razlogov za zadovoljstvo bi moralo biti v Mariboru torej več kot dovolj. Ampak že za televizijo se je Darko Milanič začudil, zakaj je (znova) padlo vprašanje, kaj je rekel fantom med polčasom: »Povedal sem, kar trener mora povedati.« No, na tiskovni konferenci po tekmi je trener, ki je drugi polčas označil kot fantastičen, povedal še precej manj: »Kar se tiče tekme, tokrat ne bom dajal komentarjev, bom pa povedal zelo pomembno novico zame osebno, za moštvo, klub in za navijače, da je Marcos Tavares podpisal dveletno pogodbo. Zelo sem ponosen, da se je to zgodilo.« Nato je vstal in odšel. Ne da bi bil dosegljiv za vprašanja, povrhu pa je Stipe Jerič, ki vodi tiskovne konference v Ljudskem vrtu, le živčno odkimal, češ da ne pozna razloga za Milaničev odhod v naglici. In prosil za razumevanje, čeprav smo iz primera Agima Ibraimija vajeni, da Milanič kadrovskih novic ne komentira, predstavi pa jih praviloma Zlatko Zahović, športni direktor. Danes smo dobili pojasnilo, da je bila to klubska odločitev.

Tokrat so bili žvižgi najglasnejši letos, še bolj kot po porazu proti Aluminiju. Toda zavidljivo gromek je bil tudi aplavz po tekmi za pomemben preobrat pred derbijem, čeprav so Domžale Maribor v prvem polčasu nadigrale in šolale z ekspresno igro, kar je Milanič pričakoval z napovedjo, da pozna recept tudi za takšno igro. Rožmanovi so navalili in stisnili vijoličaste, da se je gol vohal, Marwan Kabha ni mogel dihati ob Mariu Lucasu Horvatu, odvzeta žoga in gol. Ampak eden je bil premalo, Horvatu je drugega s črte odbil Erik Janža, Slobodanu Vuku je veselje v nadaljevanju bravurozno odnesel Jasmin Handanović. »Zaslužili bi si morda višje vodstvo, kot smo ga imeli. Delamo obljubljeno, smo všečni in napadalni. Je pa dejstvo, da v takem ritmu ne moremo igrati 90 minut. Za kaj več bi potrebovali perfektno tekmo,« je povedal Simon Rožman, trener, ki je pravilno ugotovil, da so gledalci prišli na svoj račun.

Ljudski vrt je žvižge v aplavz spremenil v za vijoličaste bolj kompaktnem nadaljevanju, ko sta najprej Janža z globinsko žogo, nato pa po prekinitvi še z glavo Novaković zaposlila Marcosa Tavaresa ob nepozornosti domžalske obrambe. Štiristoprva tekma, gola številka 116 in 117. »Zelo vesel sem, tokrat je bil prvi polčas zahteven, v drugem polčasu sem, hvala bogu, dal dva gola. Najpomembnejše darilo je, da pomagam ekipi. Nikoli nisem razmišljal o tem, da bom kdaj igral 400 tekem. Moje življenje tu je... Obstaja en Marcos prej in drugi po prihodu v NK Maribor.« Da so razlogi za letošnja nihanja morda tudi v rotaciji, je kapetan le namignil s pojasnilom, da trener odloča, kdo začne (letos Tavares šele tretjič, a ima tri gole, tako kot tudi Zahović). Kaj pa ko soigralci računajo, da bo on nekako rešil moštvo, tako kot prejšnji teden v Kopru? »Vedo, da lahko zabijem. Lepo je, ko ekipa računa name.«

Elsner šestič zapored nepremagan

V prihodnjem krogu po reprezentančnem premoru bo Maribor gostoval v Stožicah pri Olimpiji, ki je danes v Krškem ohranila prednost štirih točk. Državni prvaki so zmagali šestič zapored in pod vodstvom trenerja Luke Elsnerja sploh še niso oddali točke. Prvi gol v zelenem dresu je tokrat prejel mladi vratar Rok Vodišek, ko je Krško v drugem polčasu izenačilo z nedosojenega prepovedanega položaja. Olimpija je imela pripravljen odgovor na izziv domačih, saj je Etien Velikonja po slalomu v kazenskem prostoru zadel za 2:1. »Zaskrbelo me je, ker smo v drugem polčasu začeli delati nerazumljive tehnične napake, a to je po novi zmagi skorajda nepomembno. V Krškem je vedno zahtevno igrati, zato smo resnično veseli treh točk. Zadovoljen sem, da smo se pobrali po izenačenju. To je pomembno predvsem za značaj moštva,« je komentiral trener Olimpije Luka Elsner, ki se je tako vživel v tekmo, da si je slekel jakno. Trener Krškega Tomaž Petrovič je dodal: »Olimpija je bila boljša, zato je zasluženo zmagala. Slabo smo začeli, avtogol Klemna Šturma je bil nedopusten. V nadaljevanju smo zaigrali boljše, bili skoraj enakovredni, a je tekmec unovčil kakovost.«

Na drugih tekmah je izstopala visoka zmaga Rudarja v Kopru (4:1), kjer je s tremi goli zablestel Dominik Glavina, trenutno najboljši strelec slovenskega prvenstva. Celje je z zmagovitim golom Mateja Podlogarja ugnalo Aluminij, Gorica pa je s tremi enajstmetrovkami strla zadnjeuvrščene Radomlje.