Slovensko športno javnost je ves teden pretresala afera Kevin Kampl, slovaško pa je vznemirjal Vladimir Weiss, ki je v vinjenem stanju skupaj s prijatelji vozil po bratislavskih ulicah, zaradi česar je doživel suspenz selektorja Jana Kozaka. Večerna tekma v Stožicah bo med drugim dala odgovor, katera reprezentanca je v boljši psihološki pripravljenosti po odmevnih zgodbah, ki so nenadoma pljusknile v javnost.

Slovaška močno oslabljena

Za tekmo v Ljubljani vlada povečano zanimanje slovaških novinarjev, ki so sinoči zavzeli tiskovno središče stadiona v Stožicah, kjer so večerni trening opravili vodilni slovaški zvezdnik Marek Hamšik in soigralci. Slovaška nima blesteče statistike s slovensko vrsto, saj je doslej po dvakrat remizirala in izgubila, a ob tem velja opozoriti, da se je tokratni slovenski tekmec na junijskem evropskem prvenstvu v Franciji predstavil v prijetni luči in se uvrstil v izločilne boje. Slovaška je kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018 sicer začela s porazom proti Angliji, a je gol prejela šele v izdihljajih tekme, zato bo v Ljubljani skušala nadoknaditi zamujeno priložnost.

Selektor Jan Kozak in njegov največji adut Marek Hamšik sta bila na včerajšnjem druženju z novinarji redkobesedna in precej nerazpoložena za odgovore. V manj kot petnajstih minutah sta v dolgočasnem nogometnem jeziku odgovorila zgolj na devet vprašanj, a prav veliko vsebine nista ponudila. Slovaška tiskovna konferenca je v primerjavi s slovensko minila brez pretresov in povišanih tonov, saj ni bilo niti provokativnih vprašanj, potem ko je Kozak vse nejasnosti o aktualnih težavah slovaške vrste razrešil že med pripravami v domovini. Preglavic sploh ni malo, saj bo zaradi rdečega kartona na prejšnji tekmi manjkal Martin Škrtel, poškodovani pa so Peter Pekarik, Ondrej Duda, Viktor Pecovsky in Norbert Gyömber. Weissov pivski podvig je bil le pika na i številnim slovaškim turbulencam, ki so nekoliko zmanjšale pričakovanja slovaške javnosti pred gostovanjem na ljubljanskem stadionu.

Kozak spoštljiv do Slovenije

»Res je, da imamo zdravstvene težave, a smo imeli dovolj časa, da smo se dobro pripravili na tekmo. Seveda sem moral uvesti nekaj taktičnih sprememb, saj tradicionalne postave nimam na voljo. A tako je v življenju. Spremembe so sestavni del športa,« je govoril slovaški selektor Jan Kozak, ki bo v Stožicah 36. vodil svojo reprezentanco. Kozak še nikdar doslej ni tako drastično premešal začetne enajsterice, a je zagotovil, da bodo njegovi igralci naredili vse za zmago, ki bi jih postavila v boj za najvišja mesta v skupini. Na vprašanje o moči slovenske vrste je bil Kozak zelo spoštljiv. Izpostavil je homogenost, ki jo je videl tudi na zadnjem gostovanju v Litvi, ko je Slovenija remizirala po zaostanku z 0:2. »Slovenija ima kakovostne igralce, ki nastopajo v močnih evropskih ligah. Verjemite mi, da ima naš tokratni tekmec veliko moči,« je govoril Kozak, ki niti z besedo ni omenil slovenskih težav v povezavi z odsotnostjo »utrujenega« Kevina Kampla in poškodovanega Roberta Berića.

Marek Hamšik, ki je v Stožicah vzbujal pozornost tudi zaradi modnih naočnikov, je izpostavil, da je Slovaška dobro razpoložena pred večernim gostovanjem. »Nekaj živčnosti je, vendar to ni nič nenavadnega pred tako pomembno tekmo,« je dejal Hamšik, ki je med rojaki eden bolj priljubljenih nogometašev. Ker igra za Napoli, osebno pozna tudi slovenske legionarje iz italijanske lige. »Gre za kvalitetne igralce, ki slovijo po tehnični dovršenosti. So pravi asi, zato bomo morali biti čvrsti v obrambi. Izpostavil bi Josipa Iličića, na katerega bomo morali še posebno paziti,« je še pristavil Hamšik.