Več kot pol ure je selektor nogometne reprezentance Srečko Katanec govoril na predstavitvi seznama igralcev, ki bodo 30. maja v Malmöju odigrali prijateljsko tekmo s Švedsko, 5. junija pa jih v Ljubljani čaka še preizkus s Turčijo. Katanec je večkrat opozoril na težave, s katerimi se sooča na selektorskem položaju. Okrcal je kakovost prve lige, čeprav je na tokratnem seznamu kar osem igralcev iz domačega prvenstva. Pri vprašanju o jesenskem startu v kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018 se je obširno razgovoril, a konkretnega odgovora, ali je cilj Slovenije uvrstitev na mundial, ni podal.

O generalki pred začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018.

Imamo kup težav. Precej igralcev je poškodovanih, a v življenju nikdar ne veš, zakaj je neka stvar dobra. Kdor bo prišel, se bo lahko dokazal. Jaz se trudim po najboljših močeh. Želim poklicati igralce, ki imajo sposobnost igranja na reprezentančni ravni. Na treningu bodo sami pokazali, ali zmorejo. Situacija ni zadovoljiva, ker se zbiramo na vsake tri mesece, zato imamo izredno malo časa. Če želimo iskati alibije, jih je polno.

O izboru nogometašev.

Rad bi videl, da nogometaši v reprezentanci igrajo na drugačen način kot v klubih. Naš način igranja zahteva boj na sredini igrišča, kjer je odstotek odvzetih žog izredno pomemben. Če ne osvojimo vsaj 60 odstotkov žog, ima nasprotnik pobudo, mi pa težave. Ravno v tem elementu igre z nekaterimi igralci v preteklosti nisem bil zadovoljen. Rad bi, da napredujejo, a tega se ne da narediti na dveh treningih. Gre za avtomatizem. Fantje pridejo v reprezentanco z nekaterimi klubskimi navadami. Z določenimi igralci se moram pogovoriti, vsak pa bo vedel, kaj mora storiti. Če ne bomo dvignili ravni igre, se ne bomo mogli primerjati z nikomer. Ključnega pomena so odvzete ali izgubljene žoge na 30 metrih od našega gola. V prejšnjih kvalifikacijah smo se na tak način dostikrat »zaklali«, ko smo šli v dvoboje preveč enostavno. Gre samo za to, da vzamemo žogo ali prekinemo igro. Tukaj ni velike filozofije.

O kakovosti Švedske in Turčije.

Gre za zahtevna in močna tekmeca. Fantje na prijateljskih tekmah niso pod pritiskom, zato bi morali pokazati vse znanje. Švedska nam že po tradiciji ne ustreza. Igrajo fizičen nogomet, imajo tehnično dovršene posameznike, kar nam ne leži, vendar dajmo tradicijo spremeniti. Turčija? S to reprezentanco imam dobre izkušnje, a to ni bistvo. Pomembno je, da so igralci skupaj, da komunicirajo med seboj, da se družijo, da imajo prijateljske odnose.

O osmerici igralcev iz slovenske lige.

Poklical sem jih zato, da jih lahko na treningih primerjam. Začetno postavo bom določil na podlagi treningov.

O kapetanu.

Kapetan bo tisti, ki ima največ nastopov, torej Bojan Jokić. Meni je najmanj pomembno, kdo nosi trak.

O štirih vratarjih.

Na Jana Oblaka smo lahko izredno ponosni. Upam, da osvoji ligo prvakov, kar nama z Zlatkom Zahovićem ni uspelo. Oblak proti Švedski ne bo branil, v vratih bo začel Vid Belec. Pripomnil bi še, da v zadnjih tednih nisem bil zadovoljen z vratarji v slovenski ligi. Objektivna ocena je, da bi lahko bili na višji ravni.

O vpoklicanih treh napadalcih.

Povejte mi še za koga. Jaz se trudim iskati, a ne najdem.

O namenu prijateljskih tekem.

Rezultat me zanima, saj si po zmagi boljše volje, a raje vidim nogomet na visoki ravni. Če bi zmagali z enim strelom na gol, nasprotnik pa bi zgrešil dvajset priložnosti, ne bi bil miren.

O pripravi na švedskega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića.

Nanj se ne bomo posebej pripravljali. Ibrahimović pomeni 70 odstotkov švedske ekipe. Poglejte posnetke njegovih tekem in videli boste, koliko žog osvoji, čeprav je napadalec. Je prava zverina, ko zadrži žogo in jo odda. Lahko se ga sprovocira, a tekma ne bo namenjena temu. Mi moramo odigrati na najboljši možen način.

O morebitni kandidaturi Aleksandra Čeferina za predsednika Uefe.

To je politična funkcija. Vesel bi bil zanj, če res kandidira. Ne vem pa, ali je v igri ali ne. Ste prepričani, da imate prave informacije? Angleški mediji pišejo o marsičem. Kaj pa pravijo stavnice?

O ciljih pred novimi kvalifikacijami.

Zavedam se, da zahtevate rezultat. Zadovoljen bom, če bomo v kvalifikacijah dobili jedro reprezentance, da se bo v naslednjih ciklusih natančno vedelo, da imamo dvajset igralcev, ki so zmožni igrati na tako visoki ravni. Kvalifikacijska skupina je zahtevna, a bomo morali biti kompetitivni. Opozoril bi, da se je razvoj mladih igralcev v zadnjih letih ustavil. Kateri koli selektor bi imel s tem težave, saj izgubljamo mlade, v reprezentanco pa moram klicati nogometaše, ki v klubih ne igrajo. Novinarji bi me lahko masakrirali, ker sem poklical Reneja Krhina, ki v Granadi ne igra. Če bi italijanski ali španski selektor poklical igralce, ki ne igrajo v klubih, bi ga vprašali, kaj vendarle počne. Zakaj je Vicente del Bosque odrezal pet igralcev? Zato, ker je našel pet drugih, ki bodo sprintali. Pri nas marsikdo pokaže več, kot pričakujem, glede na to, da v klubu sedi na klopi. V tem primeru se vprašam, kako bi šele igral, če bi imel v klubu urejen status. Mi imamo cel kup takih igralcev. Luka Krajnc ne igra v Cagliariju, Dejana Lazarevića ni nikjer, Rajko Rotman dva meseca ni igral, Krhina ni... Vse to so moji problemi. Situacija me je pripeljala do tega, da sem moral poklicati nogometaše iz slovenske lige. Novinarji me lahko kritizirate, a ne tako, da napišete, da je bilo stanje v reprezentanci v zadnjih treh letih katastrofalno. Dobro analizirajte in mi povejte, katere igralce naj še pokličem. Če bo tako, se bom zamislil in morda poskušal kaj novega, vendar vam povem, da ne boste našli nobenega. Soočamo se z velikimi problemi. V naslednjih kvalifikacijah bomo na vsaki tekmi poskušali zmagati, saj jaz drugače ne znam. Najbolj si želim, da bi bili fantje fizično pripravljeni, saj v nasprotnem primeru ne bomo mogli igrati.

O razpletu v slovenski ligi.

Prvaku vedno čestitam. Za Ljubljano je pomembno, da ima prvaka, a jaz ne podlegam nobeni evforiji. Nogomet v slovenski ligi bi moral biti boljši in agresivnejši z več teka. V javnosti prevladuje mnenje, da gledamo vrhunski nogomet. Daleč od tega. Drži, da je bila liga zanimiva, a tudi zato, ker Olimpija ni premagala Krke, Maribor pa Zavrča. Novinarji ocenjujete kakovost prvenstva, a če gledaš tekme, lahko ugotoviš, da bi lahko bilo boljše. Že dolgo opozarjam, da v Sloveniji ne proizvedemo dovolj mladega kadra. Naštejte mi igralce, ki smo jih naredili doma, prodali v tujino, kjer redno nastopajo, v reprezentanci pa so na 70 ali 80 odstotkih tistega, kar zahteva vrhunski nogomet. Jaz se ne spomnim nikogar. Problem je tudi s tujci. V Olimpiji in Mariboru je pet ali šest tujcev, v Zavrču igrata dva Slovenca. Jaz tega ne morem spremeniti, morda bi lahko zveza, saj v tujini postavljajo kvote. Nekaj bi se moralo spremeniti, predvsem boljše delo v klubih z mladimi igralci. Jaz od Olimpije nimam nič, če v moštvu igra tujec, ki je polovično fizično pripravljen, a si kljub temu upa storiti največ. To je slovenska realnost, ima pa Olimpija lepo možnost, da se uvrsti v ligo prvakov. Zdaj se v to tekmovanje pride z lahkoto, če imaš dobro moštvo in naklonjen žreb. V preteklosti je bila liga prvakov nekaj nepredstavljivega, zdaj pa lahko prideš do zlate jame.

O kritikah njegovega dela.

V zadnjem času delam na sebi. To je bistvo vsega. Slovensko športno novinarstvo je primerljivo z evropskim, v nogometnem smislu pa še nismo na najvišji ravni. Ne šalim se. Z leti skušam odpraviti lastne napake. Če me že imate v zobeh, bom poskušal dati čim manj izjav. Še posebno po tekmah, ko je možnost za napake večja. Če rečem, da je naš nasprotnik streljal enkrat na vrata, v resnici pa je dvakrat, me lahko zmasakrirate. A to je moja napaka, ker sem vam dal povod. Rad pa bi, da se kdaj postavite v vlogo selektorja. Verjemite mi, da takoj po tekmi, ko si nervozen, ni najlažje dati izjave. Če bo koga sram po tekmi slovenske reprezentance, bi se mu rad opravičil.