Srečko Katanec bo nogometno reprezentanco kljub nekaterim osebnim pomislekom po koncu neuspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 popeljal v proces prenove igralskega kadra. Pomlajena slovenska vrsta bo uvodna preizkusa opravila na prijateljskih tekmah prihodnjo sredo z Makedonijo v Kopru in pet dni kasneje v Belfastu proti Severni Irski, kjer bo pomemben tudi umetniški vtis.

Zakaj se je poslovila peterica?

Od nogometne generacije, ki je doživela vrhunec na svetovnem prvenstvu 2010 v Južni Afriki, je v reprezentanci ostala le šesterica igralcev – Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Valter Birsa, Andraž Kirm, Rene Krhin in Milivoje Novaković. Morda najbolj nadarjenemu slovenskemu rodu je v zadnjih treh kvalifikacijah trikrat spodrsnilo, zato bo za vedno ostal grenak priokus, da bi izbrana vrsta lahko iztržila več. V zadnjem paketu so se potihoma poslovili Samir Handanović, Mišo Brečko, Nejc Pečnik, Branko Ilić in Zlatan Ljubijankić, zato je moral Katanec zakrpati luknjo z nekaterimi novinci. »Morda bi morali že pred leti poseči po spremembah,« pravi selektor Srečko Katanec, ki z zvezdniškim vratarjem Interja po novembrskem porazu proti Ukrajini v Mariboru sploh ni govoril, a je prepričan, da bi se Handanović odzval vabilu, če bi ga Slovenija nujno potrebovala. Njegove čevlje bo po pričakovanjih obul Jan Oblak, ki navdušuje v Atleticu iz Madrida.

Vse od prvih namigovanj, da bodo slovensko vrsto zapustili njeni pomembni nogometaši, se v javnosti pojavljajo ugibanja o razlogih za njihovo odločitev. Po naših informacijah je del igralcev izrazil pomislek o načinu vodenja reprezentance, medtem ko je Katanec omenil le zamudna potovanja iz Azije v Evropo in družinske obveznosti igralcev. Selektor si je v reprezentanci še posebej želel obdržati Branka Ilića, ki bi ga preizkusil kot libera v formaciji s tremi branilci, a je bil pri prepričevanju neuspešen. Od staroselcev je računal vsaj še na Nejca Pečnika, ki pa se je že novembra resno spogledoval s slovesom od nogometne vrste. »Reprezentantov ne sme zanimati samo to, koliko časa bodo igrali. Tudi tisti na klopi morajo dati energijo. V preteklosti z določenimi fanti nisem bil zadovoljen. Nekateri so svoje kredite že pokurili, zato jih ne bom več klical. Ko si del moštva, mu moraš tudi nekaj vrniti ali kaj čutiti do selektorja, soigralcev, reprezentance,« je med vrsticami marsikaj razkril Katanec.

Novaković bo delil nasvete

Na ponedeljkovem zboru v Kopru si bodo reprezentančna oblačila nadeli novinci Aljaž Struna, Matic Črnic, Blaž Vrhovec, Miha Zajc in Enej Jelenič. Zaradi poškodb bodo manjkali Kevin Kampl, Robert Berić in Andraž Šporar, ki bodo imeli pomembne vloge v prihajajočih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Čeprav bo golgeter Milivoje Novaković čez dva meseca dopolnil že 37 let, ostaja nepogrešljiv član reprezentance. »Ocenil bom, kako ga lahko izkoristim na najboljši način. Zagotovo bo v pomoč mlajšim, ki jim je pripravljen dajati nasvete. Fantje se lahko marsikaj naučijo od Novakovića tudi o obnašanju zunaj igrišča,« ocenjuje selektor.

Glede na to, da je Katanec v prejšnjih kvalifikacijah z neprimernimi javnimi nastopi večkrat vznemirjal občinstvo, bo pod drobnogledom tudi njegovo nadaljnje komuniciranje z javnostjo. Na tiskovni konferenci je nastopil v spravljivem duhu in si zaželel boljših odnosov z mediji. »V preteklosti sem naredil marsikaj narobe. Novinarji kreirate javno mnenje, zato negativno ozračje nikomur ne koristi. Opazil sem, da so bili navijači obremenjeni s tem, saj so na tekmah izkazovali nezadovoljstvo. Jaz svoj posel vedno opravljam pošteno. Zagotavljam vam, da bodo v reprezentanci vedno igrali le najboljši,« je komentiral Katanec, ki o prihodnosti prenovljene reprezentance ni ne optimističen ne pesimističen. »Želim si, da bi me fantje presenetili v vseh pogledih,« je dodal.

Slovenija bo ob koncu maja odigrala še prijateljsko tekmo s Švedsko v Malmöju, ki bo najverjetneje zadnji preizkus pred septembrskim začetkom kvalifikacij za mundial 2018, kjer bo igrala v skupini z Litvo, Slovaško, Anglijo, Malto in Škotsko.