Prenovljena slovenska nogometna reprezentanca je v Kopru komajda premagala skromno Makedonijo in po bledi igri izgubila na Severnem Irskem, selektor Srečko Katanec pa je s prikazanim vseeno zadovoljen. Očitno se ponavlja stara zgodba. Katanec je tako kot že nekajkrat v drugem mandatu na slovenski klopi znova videl drugače kot navijači. Nazadnje se je končalo z razočaranjem in neuvrstitvijo na evropsko prvenstvo. Kako bo v novem ciklusu?

Nedorečeni cilji reprezentance

Srečko Katanec pravi, da je v ponedeljek zvečer v Belfastu dobil potrditve nekaterih opažanj, vendar ugotovitev ni želel deliti z javnostjo. Po menjavi generacije niti nogometna zveza niti Katanec še vedno nista spregovorila o konkretnih ciljih pred jesenskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Javnost tako ni obveščena niti o tem, ali bo Slovenija v skupini z Anglijo, Slovaško, Škotsko, Litvo in Malto sploh krenila na eno od prvih dveh mest, ki vodita do šampionata. Morda bo to breme celo opustila in se posvetila zgolj pomlajevanju igralskega kadra.

Katanec je bil doslej prav tako zelo skop glede nove razporeditve vlog v moštvu. Izjasnil se je le, da bo številko ena po upokojitvi Samirja Handanovića, s katerim se Katanec o koncu reprezentančne kariere sploh ni pogovoril, nosil Jan Oblak. »Zdaj razmišljamo, da bo rešitev ponudil Kevin Kampl. Taisti nogometaš je igral tudi novembra lani v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, a ni bilo nič bolje,« opozarja nekdanji slovenski selektor Bojan Prašnikar.

Kako pomembna je hierarhija v reprezentanci, je spregovoril član zlate generacije Sašo Udovič. »V mojem obdobju igranja za Slovenijo se je natančno vedelo, kdo bo izvajal enajstmetrovke in proste strele, kdo bo na sredini igrišča vzel žogo, kdo bo stekel po boku, kaj bodo prinesle menjave... Cilji in vloge v moštvu morajo biti natančno predstavljeni, saj je pritisk v tem primeru veliko manjši. Fantje bodo lažje igrali, če bodo vedeli, za kaj gre. Če pogledamo realno, je tega v zadnjih dveh letih primanjkovalo. Vedeti moramo, da reprezentanca deluje drugače kot klub. Ko igraš za svojo državo, je pomembna povezanost igralcev, prava energija, taktika, kvaliteta. Vsi morajo natančno vedeti, kakšne naloge imajo na igrišču,« razmišlja Udovič.

Komunikacijski šum med Srečkom Katancem in Alešem Čehom

Ker je pomlajevanje članske reprezentance občutljiv delovni proces, bo javnost podrobno spremljala vsako selektorjevo potezo. Katanec bo pod večjim pritiskom tudi zaradi zrahljanih odnosov z navijači in mediji, ki niso pozabili njegovih odrezavih odgovorov v prejšnjem mandatu. Selektor je izgubljal zaupanje javnosti tudi zaradi neprepričljivih predstav na igrišču, ko se je zdelo, da mu zadeve polzijo iz rok. V ponedeljek si je v Belfastu privoščil nov začetniški spodrsljaj, ko je v drugem polčasu želel zamenjati Valterja Birso, a je zaradi komunikacijskega šuma s pomočnikom Alešem Čehom iz igre potegnil Benjamina Verbiča. »Novinarji imate material, da selektor ni bil prisoten na tekmi, zato ga lahko spet žgete,« se je po tekmi celo ponorčeval iz svoje napake. Za tovrsten zdrs bi morali trenerji v razvitem nogometnem okolju prevzeti odgovornost, pri nas pa očitno ni nič nenavadnega, da na klopi članske reprezentance sedi selektor, ki ne obvladuje niti vseh menjav.

»Moje besede so le malokomu všeč, a na žalost smo v Belfastu videli revščino. Dokaj pričakovano. Lahko bi iztržili remi, a bolj skrbi, da nismo prepričali niti z igro. Spremembe v igralskem kadru niso pokazale napredka. Verjetno bo tako tudi v prihodnje. Zelo vprašljivo je, kaj bo nastalo ob menjavi generacije. Po zmagi nad Makedonijo smo po petih dneh znova v velikih dvomih. Slovenija nima deset let časa, da bo kaj naredila, saj bo takrat v enakem položaju kot danes. Iz tega moštva bi lahko iztržili veliko več kot doslej. V Belfastu je bila Slovenija enakovredna uvodnih dvajset minut, kasneje pa je Severna Irska prevzela pobudo. Slovenija je imela srečo, da v prvem polčasu ni prejela še kakšnega gola,« je odkrit Bojan Prašnikar.

Če bi Milivoje Novaković zadel enajstmetrovko...

Vse kaže, da se je pri podaljšanju pogodbe s Katancem kar v času neuspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 uštel tudi predsednik zveze Aleksander Čeferin. Če bi deloval taktno, bi z odločitvijo počakal vsaj do zadnjega sodnikovega žvižga odločilne mariborske tekme z Ukrajino. Čeferin je nedavno izjavil, da je imela zveza v prostem terminu pred začetkom junijskega evropskega prvenstva ponudbe za prijateljsko tekmo proti Nemčiji, Portugalski, Španiji in Rusiji, vendar Katanec ne pristaja na igranje v tujini. Nogometna zveza je za zdaj potrdila le prijateljski obračun s Švedsko konec maja v Malmöju.

»S Švedsko se ponavlja zgodba izpred dveh let, ko smo odšli v Južno Ameriko, da bi igrali proti Urugvaju in Argentini. Tekmeca sta bila tedaj tik pred začetkom prvenstva, mi pa nismo brcnili na gol. To je bila ena večjih napak pred novim kvalifikacijskim obdobjem. Zdaj smo si izbrali Makedonijo in Severno Irsko, ki sta idealna nasprotnika, da bi ju premagali in okrepili samozavest. Na koncu se je izkazalo, da smo Makedoncem zabili en gol, Ircem pa nobenega. Po tekmi v Belfastu ne moremo izpostaviti niti enega igralca, za katerega bi lahko rekli, da je zadovoljil pričakovanja. Če bi Milivoje Novaković zadel enajstmetrovko, bi se spremenil izid, ne pa slovenska igra,« je še poudaril Prašnikar.