Topničarji so bili po žrebu skupin lige prvakov verjetno zadovoljni, saj v skupini E ob Bayernu in predvsem Olympiacosu in zagrebškemu Dinamu najbrž niso pričakovali prevelikih težav na poti do osvojitve enega od prvih dveh mest, ki vodita v osmino finala. A v uvodnih dveh krogih se niso izkazali in so se spravili v zelo neugoden položaj. Po porazu v Zagrebu (1:2) so namreč sinoči na Emiratesu morali priznati premoč tudi Grkom (2:3), sedaj pa jih čakata še dva zaporedna obračuna z močnim Bayernom, ki melje vse pred seboj. Če bodo po štirih tekmah pri zgolj točki ali celo brez njih, bo napredovanje za četo Arsena Wengerja verjetno le še misija nemogoče.

Dolgoletni trener Arsenala se je zato sinoči že znašel pod plazom kritik otoških medijev. Predvsem mu pri včerajšnjem porazu očitajo napačno izbiro vratarja, saj se je odločil, da bo branil sicer drugi vratar moštva David Ospina, letošnja edina okrepitev moštva Petr Čech pa je obsedel na klopi. Kolumbijski vratar tokrat ni imel svojega večera in je »zablestel« predvsem pri drugem golu gostov, ko je po predložku iz kota žogo ujel, a z njo doskočil za golovo črto v notranjosti svojih vrat.

Wright: Wenger je napravil veliko napako

»Že od začetka tekme me je skrbela postavitev Ospine v vrata, saj se mi osrednja branilca ob njem ne zdita najbolj prepričana vase. V tej postavi Arsenal ni superioren v zračnih dvobojih ob predložkih pred vrata, vratar pa je bil videti, kot da ves čas dvomi v nekaj. Glede na to, da je bila to tekma, ki jo je Arsenal nujno moral dobiti, se vprašam, zakaj bi kdo postavil v gol Ospino, vratarja, ki v zadnjem času ni branil prav dosti? Tu se moramo vprašati o pravilnosti odločitve trenerja. Mislim, da je naredil veliko napako. Zakaj ni tekme začel s Čechom v golu, saj ima veliko izkušenj? Arsenal je vendarle nujno moral dobiti to tekmo. Moral. Ponavadi pridemo v četrtfinale ali vsaj osmino finala, letos pa že po dveh krogih Arsenal do napredovanja loči zelo visoka ovira,« po tekmi do Wengerja ni bil prizanesljiv Ian Wright, legendarni nekdanji napadalec topničarjev in angleške reprezentance.

Wenger: Ni mi treba vam pojasnjevati svojih odločitev

Pravzaprav nikomur ni jasno, zakaj se je Wenger na tej zelo pomembni tekmi odločil, da bo tvegal z drugim vratarjem. Glede na to, da je bil Čech edina letošnja okrepitev Londončanov, je bilo to še toliko manj pričakovano, saj je tudi francoski strateg pred tekmo govoril o tem, da jo morajo nujno dobiti. Na srečanju z novinarji po tekmi je Wenger vztrajal pri svoji odločitvi, za katero pa meni, da mu je ni treba pojasnjevati, predvsem ne sedmi sili.

»Ne rabim tu sedeti in vam pojasnjevati vsake svoje odločitve. A razlage so vedno preproste. Ospina je v lanski sezoni na 19 tekmah kar 14-krat ohranil mrežo nedotaknjeno, fantastično pa je prejšnji teden branil tudi v pokalu proti Tottenhamu. A noben vratar ni imun na napake. Jaz sprejemam odločitve in izbiram ekipo za tekmo, zato sem za vse odgovoren. Vem tudi precej stvari, ki jih vi ne veste ali jih ignorirate. Enajsterice ne moreš izbrati z anketo pred tekmo ali z upoštevanjem vseh mnenj. Pošteno povedano, z vami se niti ne želim pogovarjati o tem, če kaj obžalujem glede te tekme,« je nejevoljno povedal Wenger.

(foto: Reuters)

Francoz, ki na klopi Arsenala sedi že od leta 1996, se zaveda, da je njegov klub po dveh porazih v težavah, a nad napredovanjem iz skupine vendarle še ni obupal, saj nad igro svojih varovancev ni povsem razočaran: »Sedaj smo v zelo slabem položaju, a smo še vedno v igri. Na naslednji tekmi moramo proti Bayernu doma iztržiti dober rezultat. Kljub porazu pa smo danes z nekaterih vidikov igrali zelo dobro, a nam je manjkalo več koncentracije v obrambi. Mislim, da tudi nismo imeli sreče. Nasprotnik je namreč v okvir vrat sprožil le štiri strele in dosegel tri gole. Tekma se je prelomila po našem izenačenju na 2:2, ko smo se vrnili v igro za zmago, nato pa takoj spet dobili gol in zaostali z 2:3. Počutimo se krive za poraz, ker smo Olympiacosu pustili tako zlahka dosegati gole.«

Glede na formo Bayerna, ki je dobil zadnjih 10 tekem in na njih dosegel 34 golov, se topničarjem ne piše nič dobrega. Imajo pa Londončani na srečo dovolj časa za dvig forme in za pripravo na tekmo z Bavarci, saj se bo liga prvaka s tretjim krogom nadaljevala šele 20. oktobra.