Nogometaši Andres Iniesta, Gerard Pique, Cesc Fabregas, Jordi Alba, košarkarja Pau Gasol in Juan Carlos Navarro, motociklista Marc Marquez in Dani Pedrosa, teniški igralec Tommy Robredo in številni drugi svetovno znani športniki morda kmalu ne bodo več nastopali pod špansko zastavo.

Vprašljiv status kluba v španski ligi

Nedeljske volitve v Kataloniji so vidno premešale politična razmerja moči v tej pokrajini. Večino v parlamentu si je zagotovil blok strank, ki se zavezama za odcepitev Katalonije od Španije. Osrednje športno vprašanje je, kakšna usoda čaka nogometni klub iz Barcelone, če bo Katalonija res postala samostojna evropska država. Ne gre pozabiti, da je FC Barcelona že od nekdaj najbolj prepoznaven simbol katalonske pokrajine. V času fašističnega generala Franca so le na stadionu Camp Nou lahko govorili v katalonskem jeziku, drugje je bila edini priznani jezik zgolj španščina. Nogometaši Barcelone so z odmevnimi dosežki v zadnjem desetletju dvignili samozavest katalonskega naroda, ki na nogometnih tekmah glasno izraža težnje po odcepitvi od Španije. Povezave med nogometom in politiko so bile vidne tudi na zadnjih volitvah, ko so ljudje na volišča prihajali oblečeni v nogometne drese v barvah katalonske zastave.

Športna sfera v Madridu je v prejšnjih dneh opozarjala na posledice, ki bi Katalonijo lahko doletele ob razglasitvi neodvisnosti. »Pravila so jasna. Klubi iz morebitne katalonske države ne bi smeli igrati v španski nogometni ligi. V tem primeru bi Barcelona postala klub na ravni Ajaxa ali Celtica. Katalonija z osmimi milijoni prebivalcev ne bi nikdar imela četrtfinalista v ligi prvakov. Nikogar ne želim strašiti, a to je realnost,« je bil oster Miguel Cardenal, sekretar španskega športnega sveta s sedežem v Madridu. Pritrdil mu je tudi prvi mož španske lige Javier Tebas in opozoril, da bi Barcelona na letni ravni izgubila skoraj 150 milijonov evrov, kolikor sedaj prejema od televizijskih pravic.

V primeru odcepitve bi se najverjetneje močno spremenil tudi igralski kader moštva, ki je trenutno ocenjen na 657,50 milijona evrov. Že zdaj je pravzaprav jasno, da Barcelona zvezdniške zasedbe za igranje v katalonski ligi proti neatraktivnim tekmecem (Espanyol, Sabadell, Lleida, Condal, Terrassa, Badalona...) seveda ne bi potrebovala. Neznanka ostaja tudi status kluba v ligi prvakov, kjer je Barcelona ravno v minuli sezoni osvojila naslov prvaka. Kljub temu se zdi, da je večina Kataloncev zavoljo odcepitve od Španije pripravljena žrtvovati tudi svoj največji ponos. Od trenutnih nogometašev Barcelone je branilec Gerard Pique najbolj izpostavljeni zagovornik neodvisnosti. Priljubljeni trener Josep Guardiola, ki je z blaugrano osvojil dve evropski kroni, je svoje separatistične težnje že večkrat delil z javnostjo. »Katalonija je spregovorila. Skoraj osemdeset odstotkov ljudi je prišlo na volitve, kar je fenomenalno. Večina je odločila, zdaj pa bomo videli, kaj nas čaka...« je na tiskovni konferenci Bayerna sporočil iz Münchna.

Največja dilema – kako brez Messija

Bolj kratkoročne posledice bo na moštvo Barcelone imela poškodba Lionela Messija. Argentinec si je že po nekaj minutah tekme proti Las Palmasu poškodoval stranske vezi na levem kolenu. Izraz bolečine je dal slutiti, da poškodba ni mila, kar se je potrdilo nekaj deset minut kasneje, ko je bil Messi na pregledu v bolnišnici. »Manjkal bo od sedem do osem tednov,« so sporočili iz kluba. To je bila tako žalostna novica, da navijačev Barcelone ni potolažila niti zmaga nad Las Palmasom. Malce se je vzdušje dvignilo po remiju Reala proti Malagi, s čimer je Barcelona na lestvici znova pred tekmeci iz Madrida.

Osem tednov premora pomeni, da bo Messi spet nared za obračun z Realom. Po najbolj optimističnem scenariju bo lahko na zelenicah že dva tedna prej, ob kakšnem zapletu pa bo lahko manjkal še ves december. Razvoj tovrstne poškodbe je za časopis Marca analiziral zdravnik Jordi Ardevol, ki je bil vodja zdravniške službe pri Barceloni do leta 2006. »Po mojih izkušnjah začnejo nogometaši spet vaditi z žogo nekje v petem ali šestem tednu okrevanja. Če bo vse normalno, bi moral Messi zaigrati proti Realu, toda vsako okrevanje je odvisno od vsakega posameznika,« je povedal Ardevol.

V vmesnem obdobju se bo Barcelona od težjih tekmecev pomerila proti Sevilli in Villarrealu, za nadomestitev Messija pa se ponujata dve možnosti. Ena je, da v napadu ob Neymarju in Luisu Suarezu zaigra mladi Munir, druga, da se spredaj pomakne Andres Iniesta, v zvezno vrsto pa vskoči Sergi Roberto, ki bi združil moči s Sergiom Busquetsom in Ivanom Rakitićem. Jasno je tudi, da bo več priložnosti dobil Sandro, še eden od nadarjenih mladeničev. Bolj spodbudna je novica, da naj bi se v kratkem vrnil prvi vratar Barcelone Claudio Bravo. Čeprav bi moral biti Marc-Andre ter Stegen enakovredna menjava, je začetek sezone potrdil, da Nemec ni v pravi formi. Kar na treh tekmah je prejel štiri gole (Sevilla, Athletic Bilbao, Celta Vigo), na dveh skoraj s sredine igrišča (Athletic Bilbao, Roma), storil pa je še nekaj začetniških napak.