Glede ekološke dimenzije projekta, ki naj bi bil dokončan do konca leta 2014, je Pahor v izjavi za medije dejal, da je šesti blok do okolja prijaznejši.

"Če bi se odločili za kakršnokoli drugo odločitev, kot je gradnja drugega bloka krške nuklearke, potem Slovenija ne bi mogla zagotoviti dovolj velikih zalog energije in pluralne energetske bilance. Zame je bilo danes pomembno, da ni kolizije v interesih oz., da gre za komplementarnost. Slovenija je energetsko varna in suverena država," meni premier.

Pojasnil je, da bo vlada o poroštvih za gradnjo bloka šest odločala drugi teden junija, takrat namreč premier pričakuje pismo gospodarskega ministra Mateja Lahovnika o vsebini in finančni konstrukciji naložbe. Vlada naj bi takrat sprejela odločitev o odobriti poroštva za posojilo v višini 440 milijonov evrov, ki bi ga najeli pri Evropski investicijski banki, medtem ko EBRD za svoje posojilo ne rabi poroštva.

Tudi za Lahovnika je izgradnja nadomestnega bloka Teša ekonomsko in okoljsko sprejemljiva. Z bistveno manj premoga bo Teš proizvedel več elektrike, izkoristek termoelektrarne pa se bo povečal za 30 odstotkov. Lahovnik je tudi izpostavil, da ima Šaleška dolina še 127 milijonov ton neizkoriščenega premoga, zato je gradnja bloka šest dobrodošla.

"Brez te naložbe bi morali zapreti Teš in Premogovnik Velenje, tako pa bomo ohranili 3000 delovnih mest in zagotovili Sloveniji samooskrbo z električno energijo. Če bi se odrekli zalogam premoga, bi bili edina evropska država, ki je to doslej storila," pravi Lahovnik.

Za okoljskega ministra Roka Žarnića je izgradnja šestega bloka šoštanjske termoelektrarne eden manj problematičnih projektov z okoljskega stališča. Ta blok bo namreč nadomestil bloke od ena do pet, za približno 30 odstotkov pa bo zmanjšal emisije v okolje, saj bo letno izpuščal v zrak 3,1 milijona ton ogljikovega dioksida.

O razpisu za blok 6 smo danes poročali v Poslovnem Dnevniku.