V Netanjahujevem uradu so v sporočilu za javnost danes zanikali, da bi Izrael pristal na prekinitev ognja, ne da bi bili pred tem izpolnjeni njegovi pogoji, kot so to trdili viri v ZDA. To je dejal Netanjahu po zasedanju parlamentarnega odbora.

Izraelski premier je v video sporočilu danes zagotovil še, da si vlada na nešteto načinov prizadeva, da bi zagotovila vrnitev talcev, ki jih je Hamas ugrabil v napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Skrajno desna izraelska ministra za finance in nacionalno varnost, Bezalel Smotrič in Itamar Ben-Gvir, sta v soboto zagrozila z odstopom in razpadom vladajoče koalicije, če bo Netanjahu sprejel Bidnov predlog. Oba sta ocenila, da bi sprejem predloga pomenil opustitev začrtanega cilja o uničenju Hamasa. To stališče in grožnje sta ponovila tudi danes.

Vodja izraelske opozicije Jair Lapid pa je menil, da Bidnovega predloga ne gre ignorirati, in Netanjahuju obljubil podporo, če bi njegovi skrajno desni koalicijski partnerji odšli iz vlade.

Hamas naklonjen predlogu

Biden je v petek predstavil nov načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz Gaze ter izpustitev izraelskih talcev in tudi nekaj sto palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo območja Gaze.

Palestinsko gibanje Hamas je v soboto sporočilo, da na predlog gleda pozitivno. Kot so sporočili, so pripravljeni pozitivno in konstruktivno obravnavati vsak predlog, ki temelji na trajni prekinitvi ognja, pod pogojem, da temu Izrael izrecno izrazi svojo zavezanost.

Po podatkih Hamasovega ministrstva za zdravje je bilo od začetka spopadov v Gazi ubitih več kot 36.000 ljudi.

Po podatkih UNRWA, agencije ZN za begunce v Palestini, je zaradi izraelskih napadov vseh 36 zavetišč na območju Rafe praznih.

Priporočamo