»V slovenski policiji se zavedamo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljamo in proučujemo trende preprodaje in tihotapljenja prepovedanih drog. V zadnjih letih smo tudi zato, ker je odkrivanje tovrstnih kaznivih dejanj med našimi prioritetami, pri nas zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav in prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb. Pri tem smo posegli v samo kriminalno podzemlje ter zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer smo kriminalnim združbam povzročili tudi večmilijonske izgube,« poudarja Mišo Radovančevič, vodja oddelka za prepovedane droge z Generalne policijske uprave (GPU). Kot je še dodal Radovančevič, je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja izjemno zanimiva za tranzit, žal pa tudi za organizirane kriminalne združbe.

Članom ene takšnih so stopili na prste po več kot leto dni trajajoči preiskavi, ki so jo celjski kriminalisti vodili v tesnem sodelovanju s kriminalisti GPU, vodilo in usmerjalo pa jo je celjsko okrožno državno tožilstvo. V zaključni akciji so prijeli člane združbe, ki so tudi v preteklosti, doma in v tujini, že izvrševali kazniva dejanja in bili tudi že obsojeni. »Med temi so tudi tako imenovani specialni povratniki iz Ljubljane, večinoma pa iz Celja, identificirali pa smo tudi več dobaviteljev prepovedanih drog. Prav tako so člani združbe pri izvajanju nelegalnih aktivnosti razvili dobro razvejano ulično preprodajo in si ustvarili mrežo preprodajalcev, a so bili ravno zaradi izkušenj iz preteklosti, še toliko bolj previdni,« je še razkril Radovančevič, ki je pri tem posebej pohvalil izredno strokovnost in profesionalnost vseh sodelujočih celjskih kriminalistov, ki so s svojo iznajdljivostjo, vztrajnostjo in sistematičnim pristopom že večkrat dokazali, da so lahko kos kriminalnim združbam.

Najstnica pristala v bolnišnici

V preiskavi, ki se je začela v začetku leta 2023, so kriminalisti uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, pri čemer so ugotovili, da so osumljeni delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog heroin, kokain in tablete ekstazi.

»Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike s širšega območja mesta Celje, mesečno pa prodali vsaj dva kilograma prepovedanih drog,« pravi Aleš Slapnik, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na PU Celje. »Med drugim so prejšnji mesec osumljeni prodali heroin tudi osebi, ki je zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu pa so prepovedano drogo kokain prodali tudi 19-letnici, ki je zaradi zaužitja iskala zdravniško pomoč in je morala zaradi posledic tudi v bolnišnico,« je še razkril Slapnik. Člani združbe so sicer delovali tako na območju PU Celje kot tudi Ljubljana, pri čemer so imeli jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju PU Celje pa so bili izredno iznajdljivi in previdni. »V zaključni akciji smo osumljenim v dvanajstih hišnih preiskavah zasegli poldrugi kilogram kokaina, 800 gramov heroina ter 1300 gramov tablet MDMA (ekstazija, op. p.) in pridržali 12 oseb. Od tega smo jih deset privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je devetim odredil pripor,« je še povedal Slapnik. Skupaj pa so zaradi 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani, večina s Celjskega, ki jim za storjena kazniva dejanja grozi od pet do petnajst let zapora.

 

Priporočamo