Indijski meteorološki urad je sporočil, da so prejšnji teden na obrobju New Delhija izmerili najvišjo temperaturo, živo srebro se je v indijski prestolnici povzpelo na 52,3 stopinje Celzija. Dotlej je za rekordno veljala temperatura 49,2 stopinje Celzija, kolikor so v nekaterih delih indijske prestolnice izmerili maja 2022.

Pomanjkanje vode v velemestu s 33,8 milijona prebivalcev

Oblasti v New Delhiju so opozorile tudi na pomanjkanje vode. Ponekod so že prekinili oskrbo z vodo ali so jo omejili. Ministrica je pozvala h kolektivni odgovornosti pri porabi vode, je pisal časnik Times of India.

Visoke temperature v prestolnici so po nekaterih ocenah posledica vročega vetra iz zvezne države Radžastan, kjer so bile temperature v torek 50,5 stopinje Celzija in so bile zabeležene kot  najvišje v Indiji. V puščavski regiji Phalodi v Radžastanu so tudi izmerili dosedanji indijski temperaturni rekord, in sicer 51 stopinj Celzija leta 2016. New Delhi je ta rekord prejšnji teden presegel.

 

 

V Indiji so vroča poletja sicer običajna, a znanstvene raziskave kažejo, da so vročinski valovi zaradi podnebnih sprememb vse daljši, pogostejši in intenzivnejši.

Priporočamo