Na začetku leta 2024 smo imeli prebivalci Slovenije več kot 62.000 različnih imen in skoraj 139.000 različnih priimkov. Na lestvici najpogostejših ni sprememb, na vrhu ostajata imeni Marija in Franc, med priimki pa Novak.

Kot so danes sporočili iz statističnega urada, najpogostejši ženski imeni ostajata Marija (44.645) in Ana (22.566). Število žensk s tema imenoma se je od lani sicer zmanjšalo za 1.653 pri prvem in 456 pri drugem. Z imenom Marija je poimenovana v povprečju vsaka 24. prebivalka Slovenije z imenom Ana pa vsaka 47. Tudi najpogostejše moško ime je še vedno Franc (19.014); tako je ime povprečno vsakemu 56. prebivalcu Slovenije. V enem letu se je pogostost imena Franc zmanjšala za 779.

Na statističnem uradu ugotavljajo, da se okus za imena skozi čas spreminja. Najbolj »starinska« imena, ki jih med deklicami, mlajšimi od 5 let, ne najdemo več, so na primer imena Frančiška, Jožefa, Ljudmila in Štefanija. Med starejšimi pa ni prebivalk z imeni Zala, Mia, Hana, Ajda, Lana in podobnih. 

So tudi imena, ki ne gredo nikoli iz mode in so bila izbrana za novorojene deklice tako v preteklosti kot dandanes. To so imena  Marija, Ana, Ivana, Vida, Kristina, Ema in Neža. 

Med moškimi imeni so najbolj »starinska« Alojzij, Marijan, Branko, Vincenc, sodobnejša pa so naprimer  Nik, Mark, Tim in Liam. Imena, ki so skupna vsem generacijam, pa so Ivan, Peter, Martin, Jakob in Matija. 

V poročilu na statističnem uradu še ugotavljajo, da ima največ prebivalcev Slovenije v uradnih dokumentih kot rojstni dan zapisan 1. januar, teh je 7.671, medtem ko jih je uradno najmanj rojenih 29. februarja in v zadnjih dneh decembra. Na današnji dan pa svoj rojstni dan praznuje 5.815 prebivalcev.

Sicer pa smo imeli na začetku letošnjega leta prebivalci Slovenije 62.257 različnih imen ali za 1.217 več kot pred enim letom, seznam priimkov pa se je podaljšal za 3.415 na 138.718. Najdaljše nesestavljeno ime, ki ga ima vsaj pet prebivalk, je sestavljeno iz 13 črk – Maksimilijana. Na začetku leta jih je bilo v Sloveniji 13. Najdaljša takšna moška pa imena sestavlja 12 črk: Maksimilijan, Massimiliano in Konstantinos.

Priporočamo