Ukrajinske sile trdijo, da so na ruskem ozemlju uspešno zadele raketni sistem S-300. In to z orožjem, ki so ga dobile od Zahoda, je poročal CNN. »Lepo gori. To je ruski S-300. Na ruskem ozemlju. Prvi dnevi po dovoljenju za uporabo zahodnega orožja na sovražnem ozemlju,« je poleg slike, ki naj bi prikazovala napad, na družbenem obrežju Facebook zapisala podpredsednica ukrajinske vlade in ministrica za vrnitev zasedenih ozemelj Irina Vereščuk. Objavo je čez nekaj ur umaknila s svojega profila.

Do dogodka naj bi prišlo le nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden dal Ukrajini dovoljenje za omejene napade z ameriškim orožjem na ruskem ozemlju okoli Harkiva. ZDA so takšno odločitev sprejele, potem ko je več evropskih držav odpravilo omejitve glede uporabe orožja.

Sicer ni jasno, ali so orožje, uporabljeno v napadu, ki ga je opisala Vereščukova na družbenem omrežju, dobavile ZDA.

Zelenski pozdravil Bidnovo odločitev

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil odločitev ameriškega predsednika, da dovoli nekatere napade na ruskem ozemlju. Kot pravi, je to »korak naprej«, ki bo njegovim silam pomagal obraniti regijo Harkiv v spopadih z rusko vojsko.

ZDA vztrajajo pri tem, da Ukrajini ne dovolijo uporabo najmočnejšega streliva, to so rakete dolgega dosega, znane kot ATACMS, ki lahko zadenejo cilje oddaljene 300 kilometrov. Lahko pa uporabljajo rakete krajšega dosega, znane kot GMLRS, ki imajo doseg približno 70 kilometrov.

Medtem ko se zdi, da dovoljenje o uporabi orožja označuje novo poglavje v vojni, je Rusija že prej doživela ukrajinske napade z zahodnim orožjem na ozemlju, katerega si lasti.

Ukrajina je z raketami »Storm Shadow« pogosto ciljala na okupirani Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Te rakete je zagotovilo Združeno kraljestvo.

Leta 2022 pa je Ukrajina uporabljala orožje za napade na Harkiv in Herson, ko je želela osvoboditi regije, ki jih je v prvih tednih vojne okupirala Rusija.

Priporočamo