Izraelske sile so pri Rafi, mestu, ki ga imenujejo "pekel na zemlji", znova obstreljevale območje, na katerem so v šotorih nastanjeni razseljeni Palestinci. Pri tem so ubile več kot 20 ljudi.

Tarča obsežnega obstreljevanja naj bi bil tudi zahodni del Rafe, od koder se je v beg pognalo na tisoče ljudi, poroča BBC.

Tuji mediji tudi poročajo, da so izraelski tanki dosegli središče mesta. Opazili naj bi jih v soseski Tal al Sultan. Izraelska vojska poročil o prisotnosti v središču Rafe zaenkrat ni potrdila.

Do novih napadov prihaja dva dni po tem, ko je bilo v izraelskem napadu na taborišče za razseljene v Rafi ubitih najmanj 45 ljudi, na desetine pa ranjenih.

Napad je sprožil ogorčenje mednarodne skupnosti, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa ga je označil za tragično nesrečo.

Preberite še: Streli na meji med Gazo in Egiptom, en vojak ubit

Po Španiji in Norveški tudi Irska uradno priznala Palestino

"Norveška je že več kot 30 let ena najbolj gorečih zagovornic palestinske države," je dejal zunanji minister skandinavske države Espen Barth Eide in današnji dan, ko je norveško priznanje uradno stopilo v veljavo, označil za poseben v odnosih skandinavske države s Palestino.

Ob tem je obsodil pomanjkanje "konstruktivne zavezanosti" Izraela o rešitvi dveh držav. "Verjamem, da bo palestinska vlada nadaljevala težavno delo na področju reform in postavila temelje za upravljanje na Zahodnem bregu in v Gazi po prekinitvi ognja," je dodal.

Priznanje Palestine je bistven korak za dosego miru na Bližnjem vzhodu, je dejal španski premier Pedro Sanchez. Ob tem je poudaril, da priznanje ni poteza, ki bi bila uperjena proti komurkoli, še najmanj proti Izraelu.

Glede meja Palestine je Sanchez pojasnil, da Španija ni pristojna za določanje meja drugih držav, vendar pa da je stališče Madrida povsem v skladu z resolucijami ZN in stališčem EU. To pomeni, da Madrid priznava Palestino v mejah iz leta 1967.

Irski premier Simon Harris pa je ob priznanju izraelskega premierja pozval, naj ustavi humanitarno katastrofo v Gazi.

Palestinci so napovedi o priznanju pozdravili kot pomemben trenutek, Izrael pa jih je obsodil kot nagrajevanje terorizma palestinskega islamističnega gibanja Hamas. V odgovor je med drugim španskemu konzulatu v Jeruzalemu od 1. junija prepovedal izvajanje konzularnih storitev za Palestince.

Slovenija še ne

Slovenija danes kljub nekaterim pričakovanjem doma še ne bo priznala Palestine, je pa začela ustrezen postopek. Premier Robert Golob je včeraj sporočil, da bodo na četrtkovo sejo vlade uvrstili sklep o posredovanju priznanja Palestine v državni zbor. Dodal je, da bo Slovenija nadaljevala usklajevanja s podobno mislečimi državami z namenom, da ustvari maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev v Gazi.

Priporočamo