Muslimani danes začenjajo s tradicionalnim letnim romanjem v Meko. Oblasti letos pričakujejo več kot 1,8 ljudi iz vsega sveta.

Romanje muslimanov v Meko je eden od najbolj množičnih dogodkov na svetu. Že v ponedeljek so savdske oblasti sporočile, da se je v Meki zbralo 1,5 milijona romarjev, po pričakovanjih pa se naj bi letošnjega dogodka, poimenovanega hadž, udeležilo več kot 1,8 milijona ljudi.

Hadž je eden od petih stebrov islama, ki naj bi se ga vsaj enkrat v življenju udeležil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman. Romanje traja pet dni, eden najpomembnejših trenutkov za vernike pa je dan pred kurban bajramom, ko se vsi romarji zberejo na gori Arafat, na kateri naj bi imel prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo. Nato pa sledi še  tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. S tem muslimani obeležujejo začetek kurban bajrama, ki je poleg ramazanskega bajrama njihov drugi najpomembnejši praznik.  

Romarje vsako leto spremljajo tudi visoke temperature. Vremenoslovci napovedujejo, da bo povprečna temperatura med letošnjim dogodkom znašala okoli 44 stopinj Celzija. Zaradi ekstremno vročega vremene morajo oblasti  vsako leto oskrbeti na tisoče vernikov, ki jih je prizadel vročinski stres.

Letošnje romanje bo potekalo v senci trpljenja milijonov Palestincev zaradi vojne na območju Gaze. Tamkajšnje oblasti so zato že sporočile, da političnih akcij ne bodo tolerirale. 

Priporočamo