Južna Koreja bo po šestih letih ponovno prižgala zvočnike ob meji s Severno Korejo kot odgovor na balone, s katerimi Pjongjang pošilja smeti na jug.

Tako so določili na sestanku južnokorejskega sveta za nacionalno varnost, so sporočili iz urada južnokorejskega predsednika.

24 izjemno močnih zvočnikov, visokih do 6 metrov in širokih 3 metre, bodo postavili na različnih lokacijah južno od ograje iz bodeče žice, ki označuje rob meje demilitariziranega območja.

Nekatere zvočnike bodo ob meji prevažali s tovornjaki.

Slišati jih je mogoče več kot 20 kilometrov stran, dovolj daleč torej, da bodo sporočila dosegla vojake in civiliste v Severni Koreji.

Nekdanja južnokorejska predsednica Park Geun-hye je leta 2016 dejala, da so bili prenosi po zvočnikih najučinkovitejša oblika psihološke vojne in da so Severne Korejce spodbudili, da so tvegali svoja življenja in prebegnili na svobodo na jugu.

Južnokorejska vojska je oddaje poimenovala Glas svobode, glavne teme pa so štiri: superiornost liberalne demokracije, zgodovina gospodarskega uspeha Južne Koreje, pozivanje k ponovni združitvi držav in opisovanje realnosti severnokorejske družbe (po južnokorejsko, seveda).

Svetovne novice, komentarji o severnem političnem sistemu in njegovem voditelju ter vremenska poročila bodo pomešali s K-pop uspešnicami, za katere so nekateri severnokorejski prebežniki rekli, da do tedaj niso vedeli, da  obstajajo pesmi brez ideološkega sporočila.

Pjongjang znova poslal balone s smetmi proti Južni Koreji

Severna Koreja je medtem znova začela pošiljati balone s smetmi in odpadki na jug čez mejo z Južno Korejo, je danes sporočila južnokorejska vojska. 

Poveljstvo južnokorejske vojske je lokalnemu prebivalstvu svetovalo, naj se predmetov ne dotikajo in jih prijavijo bližnjim vojaškim ali policijskim organom. Opozorilo je tudi na morebitno škodo, ki bi jo povzročili baloni, ki so v soboto začeli prihajati s severa proti jugu, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Do davi je južnokorejska vojska zaznala približno 330 balonov iz sosednje države, od katerih jih je 80 uspelo doseči ozemlje Južne Koreje, od tega 30 širše območje Seula, poroča Yonhap. O poškodovanih ali večji gmotni škodi za zdaj ne poročajo.

Obrambno ministrstvo v Seulu pa je spričo pošiljanja novih balonov iz Severne Koreje izdalo ukaz o povečani pripravljenosti vojske.

Severna Koreja je južni sosedi od konca maja poslala več kot tisoč balonov s smetmi in odpadki. Oblasti v Pjongjangu so akcijo opisale kot povračilo za pošiljanje propagandnih sporočil Seula, v katerih je bil kritičen do severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

V Seulu so provokacijo z baloni označili za nerazumno in nizkotno ter Pjongjangu zagrozili s protiukrepi, če jih ne bo prenehal pošiljati.

Južna Koreja je tako ta mesec prekinila vojaški sporazum s Severno Korejo iz leta 2018, katerega cilj je zmanjšanje napetosti med državama.

Priporočamo