Število smrtnih žrtev na palestinski strani po sobotni reševalni akciji izraelskih talcev narašča.

Hamasov minister za zdravje trdi, da je napad na begunsko taborišče, s katerim so Izraelci osvobodili svoje talce, terjal že 274 žrtev, ranjenih pa jih je najmanj 400. O več sto žrtvah poročajo tudi iz preobremenjenih bolnišnic.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi pokola v Gazi palestinskega veleposlanika pri ZN pozval, naj zahteva sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN na to temo.

Kot navajajo lokalni viri, je izraelska vojska ciljala tako mesto Gaza na severu kot Rafo na jugu razdejane enklave. V napadih pa je zadela tudi eno od hiš v begunskem taborišču Nuseirat, ki je bilo v soboto prizorišče odmevne operacije.

Ameriška vojska je medtem zanikala namigovanja, da je njihov začasni pomol, ki od sobote ponovno deluje, igral vlogo pri osvoboditvi talcev. Kot so navedli, je bil pomol na obali Gaze postavljen »z enim samim namenom, da bi pomagal pri prenosu dodatne, nujno potrebne pomoči za reševanje življenj«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrog 320 milijonov dolarjev drag pomol je po postavitvi maja deloval le teden dni, preden so ga poškodovali visoki valovi.

Priporočamo