Z Rusijo povezana hekerska skupina NoName057(16) je napadla spletna mesta hrvaškega finančnega ministrstva, davčne uprave, Hrvaške narodne banke, borze in največje bolnišnice v državi, zagrebškega kliničnega centra.

"Že nekaj časa nismo bili na Hrvaškem, zato smo se odločili 'spomniti'," je na omrežju Telegram zapisala skupina. Ob tem je objavila seznam napadenih institucij, med katerimi pa ni zagrebškega kliničnega centra.

Ministarstvo financija, Porezna uprava, Hrvatska narodna banka, portal HNB-a, Zagrebačka burza...

Največja hrvaška bolnišnica po kibernetskem napadu spet normalno obratuje

Zagreb, 28. junija - Informacijski sistemi zagrebškega kliničnega centra po četrtkovem kibernetskem napadu spet normalno delujejo, so sporočili iz največje bolnišnice na Hrvaškem. Proruska hekerska skupina NoName057(16) je medtem prevzela odgovornost za sredine DDoS napade na spletna mesta več hrvaških institucij, poročajo hrvaški mediji.

"Praktično vse deluje, še vedno bodo manjše težave, ki jih bomo odpravili dopoldne, a bolnišnica normalno deluje in mislim, da vsi skupaj nekoliko lažje dihamo," je davi za javno radiotelevizijo HRT povedal pomočnik direktorja za kakovost Milivoj Novak.

Po četrtkovem kibernetskem napadu na bolnišnico so bili pristojni primorani ustaviti vse njene sisteme. Pacienti pri tem niso bili ogroženi, so se pa pojavile nevšečnosti, kot je pisanje izvidov na roko. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je po napadu sporočilo, da so začeli kriminalistično preiskavo.

Do hekerskega napada na največjo bolnišnico na Hrvaškem je prišlo dan po tem, ko so hekerji izvedli napad onemogočanja storitev oz. DDoS na več spletnih mest hrvaških institucij, med drugim ministrstva za finance, davčne uprave, zagrebške borze in narodne banke.

Priporočamo