»Spoštovani sodni senat, že prejšnji teden ste v zaključnih besedah mojih kolegov slišali vse, kar je potrebno, da v tej zadevi, kjer obtoženim tožilstvo očita zlorabo prostitucije, izdate oprostilno sodbo. Leta 2004 je prišlo do spremembe kazenskega zakonika v delu, ki se nanaša na zlorabo prostitucije. Po prejšnjem kazenskem zakonu je bilo v zvezi s tem kaznivim dejanjem kaznivo vse, kar je bilo povezano z delovanjem prostitucije, torej tudi nudenje prostora za to dejavnost, kar se očita obtoženim v tem primeru. Zato imam občutek, da tožilstvo hoče v ta kazenski postopek vpeljati staro razlago zakona, kar pa seveda ni dovoljeno. Bistvo spremembe kaznivega dejanja zlorabe prostitucije od leta 2004 je v tem, da je prostituiranje dekriminalizirano, da je torej dovoljeno in da če nekdo nudi prostor za to dejavnost, to ni zloraba prostitucije. Zato je ravno v tem primeru problematično, kako tožilstvo razlaga, kako naj bi bili obtoženi, ki naj bi bili izkoriščali domnevne oškodovanke, storili kaznivo dejanje zlorabe prostitucije v Klubu Marina. To kaznivo dejanje se v tem klubu ni zgodilo, zato je treba obtožene oprostiti,« je v zaključni besedi na koprskem okrožnem sodišču, kjer sodijo trem podjetnikom in nekdanji vodji Kluba Marina, povedal odvetnik Franci Matoz. Skupaj s kolegom Francijem Rojkom zagovarja obtoženega Jožeta Kojca. Poleg njega so obtoženi še podjetnika Sergej Racman, Dejan Šurbek in Vesna Ternovec. 

Tožilski očitek vreden 22 milijonov evrov

Sodišče je prisluhnilo še sklepnim besedam drugih obtoženih, njihovi zagovorniki pa so zaključne govore podali že prejšnji teden in tudi oni senatu predlagali oprostilno sodbo.

Tožilstvo četverici očita, da je pod krinko vodenja Kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici več kot 500 deklet izkoriščala za prostitucijo. Pri tem pa naj bi si bila družba Cratos, katere solastniki so bili Racman, Kojc in Šurbek, v petih letih delovanja kluba pridobila za 22 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Tožilstvo je zaključni govor podalo pred dvema tednoma, za štiri obtožene je zahtevalo skupno 35 let in pol zapora. »Sodni senat, ali vi res verjamete, da bi Kojc in Racman vložila svoja sredstva, Šurbek in Trnovec pa svoje delo v Klub Marina, če bi menili, da delajo nezakonito? Ali res verjamete, da so pred vami kriminalci, ki sprejemajo rizik svojega kriminalnega delovanja in to celo kot člani hudodelske združbe, ki bi jih bilo po predlogu tožilstva treba zapreti za deset let? Sam vseeno upam, da tega ne verjamete in da boste znali presoditi, kaj se je v resnici dogajalo v Klubu Marina, in boste obtožene oprostili,« je pred senatom nastopil odvetnik Rojko.

Ženske se niso počutile kot žrtve

Odvetnik Rojko je problematiziral tudi prikriti ukrep, ki ga je tajnim delavcem policije izdalo tožilstvo med preiskavo v Klubu Marina, še pred aretacijami obtoženih januarja 2019. Govor je o navideznem odkupu spolnih storitev. »Odredba je bila nezakonita, saj tožilstvo ni imelo nadzora nad delovanjem tajnih delavcev v klubu, v njej ni bilo določeno, kdaj naj se ta ukrep izvaja, ni bila določena meja, do kod smejo delavci policije pri svojem tajnem delovanju. Obramba je prepričana, da so imeli tajni delavci na osnovi te odredbe spolne odnose z ženskami v klubu, torej z domnevnimi oškodovankami, čeprav so to na sodišču zanikali oziroma so se zelo malo spomnili, kaj se je dogajalo v klubu. Tudi tožilka, ki je izdala odredbe za navidezni odkup spolnih storitev, ni imela nobene empatije do oškodovank, saj je dopustila, da je klub deloval še dve leti po začetku preiskave,« je še povedal Rojko. Spomnil je še na zaslišanje več kot 40 domnevnih oškodovank v postopku, pri čemer ni niti ena izjavila, da je bila žrtev kogarkoli v klubu. »Začudene so bile, ko smo jih to spraševali,« je izpostavil Rojko in vztrajal, da obtoženi z ničimer niso posegali v spolno integriteto žensk v Klubu Marina. »Niso jim določali cen spolnih storitev niti strank ali jih kakorkoli drugače izkoriščali,« je že večkrat povedano tudi v zaključni besedi ponovil Rojko.

Priporočamo