S turističnimi boni, ki so bili v času epidemije covida-19 namenjeni spodbujanju domačega turizma, niso pridobili samo pošteni turistični delavci. V Posavju sta 38 in 42 let stara goljufa lažno unovčila za kar 274.000 evrov turističnih bonov, pri čemer je sodelovalo več kot 2000 imetnikov bonov.

Osemintridesetletni Posavec je imel dejansko odprt s.p., prek katerega se je ukvarjal tudi z oddajanjem turističnih nastanitev. Po naših informacijah naj bi vodil manjši nastanitveni objekt, ki pa ga je v obdobju koriščenja turističnih bonov polnil predvsem s fiktivnimi gosti. »Osumljenec je lažno prijavil več kot 2000 oseb kot goste v nastanitvenem objektu, izdelal lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med letoma 2020 in 2022 od Fursa na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil preko 274.000 evrov neupravičeno izplačanih subvencij iz naslova turističnih bonov,« so ugotovili novomeški kriminalisti, ki so 38-letnika v teh dneh kazensko ovadili.

Pri goljufiji z boni mu je pomagal 42-letnik, ki je v zameno za svoj delež od imetnikov bonov pridobil podatke ter jih posredoval 38-letnemu kolegu, sam pa je imetnikom bonov »brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti«. Po naših informacijah ima 42-letnik živilsko trgovino, v kateri je različne artikle ponujal (tudi) v zameno za turistične bone. V drugih primerih pa je 38-letnik od imetnikov bonov slednje enostavno odkupil in jim del vrednosti bona plačal v gotovini.

Na potezi je tržni inšpektorat

Preiskavo je usmerjalo krško okrožno tožilstvo, kriminalisti pa so goljufa ovadili zaradi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti, za katero je zagrožena kazen do treh let zapora, in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, zaradi katerega jima grozi do dve leti zapora.

Posavca pa nista edina, ki sta se zaradi goljufanja s turističnimi boni znašla v predkazenskem postopku. Kriminalisti so novomeškim tožilcem ovadili šest fizičnih in eno pravno osebo, ki so v manjšem obsegu prav tako lažno unovčevale turistične bone. Novomeščan je na družbenih omrežjih celo oglaševal odkup turističnih bonov, nato pa se povezal z različnimi ponudniki nastanitev, ki so lažno prikazali nočitve. Na tak način so zaslužili 7300 evrov.

Kriminalisti so v obeh primerih sodelovali tudi s finančno upravo, več kot 2000 imetnikov bonov, ki so prav tako sodelovali v goljufijah, pa ne bodo kazensko ovadili. Ali bo več kot 2000 imetnikov bonov moralo vsaj vrniti sredstva, ki so jih nepravilno unovčili, še ni znano. Podatki o goljufih so finančni upravi na voljo, vendar pa je za ugotavljanje nepravilnosti pri unovčevanju turističnih bonov pristojen tržni inšpektorat, kjer nam na naša vprašanja še niso mogli odgovoriti.

Priporočamo