Vatikan je izdal izredno opravičilo, v katerem so med drugim zapisali, da papež ni želel nikogar užaliti in se opravičuje vsem, ki bi jih uporaba izraza morda prizadela.

"Papež ni nameraval nikogar užaliti ali se izraziti s homofobičnimi izrazi, zato se opravičuje tistim, ki so se počutili užaljene zaradi uporabe izraza, o kateri so poročali mediji," so sporočili iz Vatikana.

Papež je na srečanju Italijanske škofovske konference, ki je potekalo v Vatikanu za zaprtimi vrati, spregovoril o problematiki istospolnih duhovnikov. Pri tem naj bi po poročanju več italijanskih medijev v italijanščini dejal, da je v Cerkvi že preveč homoseksualcev, pri čemer je uporabil vulgarni izraz pedrstvo - v italijanščini frociaggine.

Vatikanski tiskovni urad sicer v izjavi ni potrdil, da je papež Frančišek uporabil to besedo, ampak so se sklicevali na poročanje medijev.

Prvi italijanski medij, ki je poročal o vulgarnem izražanju papeža na sestanku, je bil rumeni politični portal Dagospipa. Zgodbo sta objavila tudi časopisa La Repubblica in Corriere della Sera.

Prvi je pri tem navajal anonimne vire, drugi pa trdi, da so jim zgodbo potrdili neimenovani škofi. Slednji so za časopis še dodali, da papež Frančišek, ki je argentinskega rodu, morda ni poznal žaljivosti besede v italijanščini. 

"Papež Frančišek se zaveda člankov, ki so bili nedavno objavljeni o njegovem pogovoru za zaprtimi vrati s škofi. Kot je že večkrat izjavil, je v Cerkvi dovolj prostora za vse. Nihče ni nekoristen, nihče ni odveč, za vsakogar se najde prostor," so po poročanju Anse še sporočili iz Vatikana.

Priporočamo