Referendum o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Volilna udeležba na referendumu o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je bila najvišja v Ljubljani Center (45,96 odstotkov), kjer je več kot 57 odstotkov volivcev glasovalo za. Najnižja udeležba je bila v Ptuju (36,34 odstotkov), kjer je 54 odstotkov volivcev glasovalo za. V vseh volilnih enotah je bilo več glasov za kot proti, kar kaže na podporo tej pravici po celotni Sloveniji.

Referendum o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ

Na referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v Državni zbor so v vseh volilnih enotah prevladovali glasovi za. Najvišja udeležba je bila spet v Ljubljani Center (45,77 odstotkov), kjer je skoraj 75 odstotkov volivcev glasovalo za. Najnižja udeležba je bila ponovno na Ptuju (36,34 odstotkov), kjer je prav tako večina volivcev (68 odstotkov) podprla uvedbo preferenčnega glasu.

Referendum o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene

Na referendumu o gojenju in predelavi konoplje v medicinske namene je bila podpora večinska v vseh volilnih enotah. Volilna enota Ljubljana Center je imela najvišjo udeležbo (45,57 odstotkov), pri čemer je skoraj 69 odstotkov volivcev glasovalo za. Najnižja udeležba je bila v Ptuju (36,35 odstotkov), kjer je prav tako večina volivcev (66 odstotkov) podprla predlog.

Referendum o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo

Referendum o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo je bil edini, kjer je bilo v dveh volilnih enotah več glasov proti kot za. V volilni enoti Kranj je 51 odstotkov volivcev glasovalo proti, medtem ko je v volilni enoti Ljubljana Bežigrad 50,5 odstotkov volivcev glasovalo proti. Kljub temu je večina volilnih enot, vključno z Ljubljano Center (51,05 odstotkov za), podprla predlog. Najvišja udeležba je bila ponovno v Ljubljani Center (45,93 odstotkov), najnižja pa na Ptuju (36,35 odstotkov).

 

Rezultati referendumov kažejo, da je bila volilna udeležba najvišja v urbanih središčih, zlasti v Ljubljani Center, medtem ko je bila najnižja v Ptuju. V večini primerov so volivci podprli predlagane spremembe, z izjemo vprašanja o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo, kjer so v dveh volilnih enotah prevladali nasprotniki. 

Priporočamo