Tokrat so v EPP dobili 189 sedežev, ob koncu mandata pa so imeli 176 sedežev. Socialisti in demokrati (S&D) naj bi na letošnjih volitvah dobili 135 sedežev, s čimer so se spet uvrstili na drugo mesto. Njihove izgube niso velike, ob koncu mandata prejšnjega parlamenta so imeli 139 poslanskih sedežev.

Velike izgube so utrpeli liberalci Prenovimo Evropo, tokrat so dobili 80 sedežev, ob koncu mandata pa so imeli 102 sedežev. Prav tako so velike izgube zabeležili Zeleni. Če so se pred petimi leti uvrstili na četrto mesto s 71 dobljenimi mandati, so tokrat pristali na 52 z dobljenimi poslanskimi sedeži.

Močno se je povečala podpora skrajno desni skupini Identiteta in demokracija. Če so pred petimi leti imeli 49 mandatov, jim tokratna projekcija napoveduje 58 sedežev. Okrepili naj bi se tudi Evropski konservativci in reformisti, a manj kot so jim napovedale javnomnenjske ankete. Dobili naj bi 72 mandatov, pred petimi leti pa so jih imeli 69. Evropska levica bo sedaj imela 36 poslanskih sedežev, ob koncu mandata prejšnjega parlamenta pa so jih imeli 37. Novih strank in poslancev brez strankarske opredelitve in starih brez strankarske opredelitve je 98.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je razglasila zmago desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah. Ob tem je obljubila, da se bo v novi sestavi Evropskega parlamenta borila proti ekstremizmu. »EPP zgradila branik pred desnimi in levimi ekstremisti. »Brez EPP ni mogoče oblikovati večine, skupaj pa bomo zgradili utrdbo proti skrajnostim z leve in desne,« je dejala zmagovito razpoložena Ursula von der Leyen: »Zmagali smo na evropskih volitvah, smo najmočnejša stranka!« 

Vodja EPP Manfred Weber je medtem poudaril, da ima zmagovalec volitev pravico imenovati predsednika oziroma predsednico Evropske komisije. Z zmago EPP na evropskih volitvah bo tako von der Leyen najverjetneje ostala na čelu komisije še nadaljnjih pet let. Izpostavil je, da so edina proevropska stranka, ki je povečala svojo podporo. Povabil je socialiste in demokrate ter liberalce k oblikovanju skupne proevropske koalicije. »Tisti, ki veliko govorijo o reševanju demokracije v Evropi, naj sedaj tudi spoštujejo demokracijo ter omogočijo, da Ursula von der Leyen postane predsednica komisije,« je poudaril Weber in ocenil, da morata sedaj nemški kancler Scholz in francoski predsednik Macron podpreti idejo, da naj zmagovita volilna skupina predlaga tudi novega predsednika komisije.

Pedro Marques, podpredsednik skupine S&D, je ocenil, da so vodili dobro volilno kampanjo. »V pogajanja bomo vstopili v močni poziciji,« je dejal Marques in čestital Ursuli von der Leyen. Dejal je, da bodo spoštovali sistem vodilnih kandidatov ter pristavil, da rezultat teh volitev kaže na novo proevropsko večino. S tem je tudi že zelo jasno nakazal pripravljenost na sodelovanje z Ursulo von der Leyen. »Želimo pet nadaljnjih demokratičnih let za Evropo brez dvoumja glede skrajne desnice,« je dejal Marques. Če bo potrebno razširiti koalicijo, se naj to zgodi v smeri progresivnih skupin ne pa v smeri skrajne desnice, je bil jasen.

Tri največje politične skupine, ki so doslej zagotavljale podporo Evropski komisiji von der Leynove, naj bi tako ohranile večino v Evropskem parlamentu.

Razpoloženje po Evropi

Projekcija nove sestave parlamenta:

V SDS in NSi pozdravljajo evropski zasuk v desno

V SDS in NSi, ki sta članici desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), pozdravljajo delne neuradne rezultate evropskih volitev, po katerih je EPP prepričljivo slavila. V SDS, kjer menijo, da je evropski zasuk v desno prava pot, pričakujejo dober rezultat tudi doma, zmagovalni desni sredini se želijo pridružiti tudi v NSi.

Aktualna evroposlanka iz vrst EPP in nosilka liste SDS Romana Tomc volilnega izida v Sloveniji ni želela napovedovati, je pa izrazila optimizem in pričakovanje dobrega rezultata. »V Evropi se je pokazalo, da so ljudje rekli skrajni levici dovolj in izvolili desne stranke. Veseli nas, da so naši kolegi v drugih državah dosegli dober rezultat in upam, da bomo takega dosegli tudi v Sloveniji,« je dejala.

»Ne glede na to, kako bomo izvolili v Sloveniji, Evropa se bo obrnila v desno in to je prava pot,« pa je ocenil kandidat za evroposlanca Aleš Hojs.

Zasuk v desno so pozdravili tudi v NSi. Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj je izrazil upanje, da se bo tudi NSi v Sloveniji pridružila zmagi desne sredine, ki jo za Evropo nakazujejo prvi neuradni rezultati.

 

Priporočamo