V soboto so morali slovenski odbojkarji še enkrat priznati premoč neugodnih Japoncev, ki so dobili še četrti zaporedni obračun. Poraz je za slovensko reprezentanco pomenil, da v ligi narodov ni več neporaženih ekip, vendar jim v boju za olimpijsko vozovnico ni vzel prevelikega števila točk (7,45) za svetovno lestvico FIVB. »Na tekmi v petek proti Braziliji porabili zelo veliko energije. Čeprav smo si želeli igrati boljše, je bilo to, kar smo dali, premalo za tako kakovostno in motivirano Japonsko,« je po porazu z Japonci dejal slovenski organizator igre Gregor Ropret. Do boljšega izkupička slovenski reprezentanci, ki je imela v tretjem nizu zaključno žogo za vodstvo z 2:1 v nizih, ni pomagalo niti trinajst blokov, kar je bilo šest več od japonske ekipe. Slovenci so bili precej slabši na sprejemu, servisu in premalo uspešni v napadu. Z 28 točkami se je izkazal slovenski korektor Tonček Štern, ki je bil tudi najbolj učinkovit igralec tekme ob 60-odstotni uspešnosti in s štirimi bloki.

»Zavedamo se, koliko točk bi nam lahko odnesel morebitni poraz z Bolgari, zato bomo morali tekmo odigrati na najvišji možni ravni,« je pred tekmo z mlado bolgarsko ekipo dejal Ropret, statistično najboljši podajalec lige narodov. Če so v prvem nizu imeli še nekaj težav, da so strli odpor borbenih nasprotnikov, slovenska zmaga predvsem v drugem, pa tudi v tretjem nizu ni bila vprašljiva. V prvem nizu je bil izid na 22. točki še izenačen, drugo zaključno žogo je nato izkoristil Tine Urnaut. V drugem sta bili ekipi na štirinajsti točki še skupaj, nato pa se Kozamernik do konca niza ni več premaknil s servisne linije. Niz je končal Tonček Štern, ki je imel ob Alenu Pajenku največ zaslug, da je Slovenija v tretjem nizu prišla do štirih točk prednosti (21:17). S tem je bila tekma, ki se je končala z napako Georgija Tatarova na servisu, odločena. S 13 točkami sta bila najbolj učinkovita igralca slovenske reprezentance Štern in Klemen Čebulj, eno manj je dosegel Urnaut, osem jih je k zmagi prispeval Kozamernik, štiri Pajenk in eno Ropret.

V primeru poraza bi slovenski odbojkarji izgubili med 12,55 točke (2:3) in 17,55 točke (0:3), zmaga brez izgubljenega niza pa jim je prinesla le 2,45 točke, kajti Bolgari so na svetovni lestvici šele na dvajsetem mestu. Z zmago so Slovenci na svetovni lestvici FIVB ohranili veliko prednost pred zasledovalci, ki so še v boju, da se pridružijo sedmerici, ki že imaa vozovnico za Pariz (Francija, Poljska, Brazilija, Japonska, Kanada, Nemčija in ZDA). Prva vozovnica je bolj ali manj oddano Italiji (366,21 točke), druga je še naprej Slovenija (335,03), tretja Argentina (306,73), četrta Kuba (250,64) in peta Srbija (243,57). Kot zadnja, dvanajsta, bo na OI igrala najboljša afriška reprezentanca. V tem trenutku je to Egipt.

»Na turnirju v Fukuoki nismo bili perfektni, smo se pa lahko kaj naučili, da bomo v nadaljevanju sezone močnejši. V Ljubljani ne pričakujem 14 tisoč gledalcev, ampak 18 tisoč. Med odmori se v dvorani nočem slišati, potrebujemo pomoč navijačev, želim občutiti podporo, ki smo jo imeli pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu. Vsak navijač nam lahko pomaga, da si priborimo Pariz,« je slovenski selektor Gheorghe Cretu z mislimi že na ljubljanskem turnirju od 18. do 23. junija. V Ljubljani bodo Slovenija igrala z vsemi štirimi neposrednimi tekmeci za uvrstitev na OI.

Priporočamo