»Na področju digitalizacije je Slovenija ena bolj cenjenih članic EU in tudi držav članic Združenih narodov,« je zatrdil Golob. Slovenija se po besedah premierja na področju digitalizacije lahko pohvali z dvema projektoma. Prvi je najsodobnejši podatkovi center s superračunalnikom, ki trenutno nastaja v Mariboru. »Ministrica Stojmenova Duh je tista, ki je k temu obilno pripomogla,« je poudaril Golob. Slovenija po premierjevih besedah prav tako vodilna v marsikaterem projektu na področju umetne inteligence v EU.

Golob si je zaželel, da bi se v DZ manj ukvarjali z logističnimi vprašanji glede same delitve računalnikov in več s tem, kakšna je vizija in razvoj digitalizacije v Sloveniji. 

»Veselim se interpelacije, ki jo bo ministrica z velikim veseljem tudi opravila tukaj v parlamentu, ker verjamem, da vam bo govorila o viziji in razvoju digitalizacije Sloveniji in jaz si samo želim, da bo to sporočilo, da se imamo s čim pohvaliti, potem tudi prišlo do ljudi,« je dejal Golob.

Glede očitkov o nesmotrnosti nakupa prenosnikov je premier spomnil, da je bilo v času prejšnje vlade porabljenih skoraj petkrat več denarja za digitalne bone, ki so šli v roke tudi tistih, ki jih niso potrebovali. Samo za nakup slušalk je šlo 11 milijonov evrov, torej dvakrat več kot za te prenosne računalnike, je poudaril Golob.

SDS z očitki o nevestem delu in zavajanju javnosti

Ministrici v interpelaciji očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, oškodovanje davkoplačevalcev zaradi neučinkovitega in negospodarnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Sumijo jo tudi zavajanja javnosti v zvezi z njenim ravnanjem pri omenjenem nakupu, neuresničevanje njenih obljub za zagotovitev politične stabilnosti ter sum opustitve dolžnega ravnanja v skladu z zakonom o vladi.

»Projekt Premisli, nato stisni kaže na to, da ministrica nima niti občutka za digitalno preobrazbo, kaj šele želje po nekih digitalnih razvojnih usmeritvah,« je bil kritičen Tomaž Lisec.

Nova dejstva za interpelacijo 

V poslanski skupini SDS pa so se na podlagi petih novih dejstev odločili za vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice. Lisec je izrazil upanje, da bodo poslanci SD in Levice tokrat zmožni ministrici pokazati »rdeči karton« in s tem tudi Golobu pokazati, da so takšni ministri ovira za resno delo vlade. »Očitno predsednik vlade drži glavo v pesku ali pa ne pozna zadev in še vedno ščiti ministrico,« je izpostavil poslanec.

Lisec je spomnil, da je računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov. Po mnenju računskega sodišča nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

Druga zadeva je poročilo javne Agencije RS za varstvo konkurence (AVK), ki štiri podjetja - Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 - sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Tretja stvar, zaradi katere so se odločili za interpelacijo ministrice, je poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024. To je po besedah poslanca SDS pokazalo, da je Slovenija na samo dveh področjih izboljšala stanje, na vseh ostalih področjih pa je nazadovala.

Za vložitev interpelacije so se v največji opozicijski stranki odločili tudi zaradi domnevnega mobinga in šikaniranja zaposlenih na ministrstvu za digitalno preobrazbo ter številnih odhodov tamkajšnjih zaposlenih. Ministrica se je po poslančevih besedah obenem hvalila z odprtjem pisarne ministrstva v Mariboru o kateri pa »ni ne duha, ne sluha«.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi kritik na račun kampanje za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru Premisli, nato stisni, ki jo je ministrstvo začelo marca letos. Po mnenju strokovnjakov bi lahko vsebina na plakatih v okviru kampanje imela nasprotni učinek od želenega, zato so na ministrstvo naslovili pismo, v katerem so ga pozvali k umiku plakatov.

Priporočamo